”Olenkohan silti aivan varma?” Tämä kysymys pitäisi esittää itselle aina, jos tuntuu siltä, että oman tietokoneen tietoturvan tilanne on taatusti ja kokonaan omassa hallinnassa.

Kuka tahansa voi sortua ajattelemaan, että tietoturva on saatu viritettyä vuosien varrella mahdollisimman hyvään kuntoon. Enempää ei voisi tehdä virusten, verkkorikollisten ja muiden uhkien pitämiseksi kaukana koneesta, jotta se pysyisi turvassa.

Valtaosa noudattaakin tietoturvaohjeita oikein eikä ainakaan vaaranna tietokonettaan tahallaan. Sitten jonain päivänä selviääkin, että puolustusmuurissa on aukko, sillä tietoturvan asiantuntijat saattavat suositella vaikkapa ”suojattujen kansioiden” käyttämistä Windowsissa.

Monille voi olla uutta tietoa, että kiristysohjelmilta voi suojautua Windowsin omalla toiminnolla. Tällaisten edistyneeltä tuntuvien toimintojen käyttäminen vain voi jäädä väliin, sillä kiristäjien ajatellaan usein uhkaavan suuryrityksiä eikä satunnaisia kotitietokoneen käyttäjiä.

Kuusi tärkeää tarkistusta

Tämän artikkelin päämäärä on selkeä: selvittää ovatko käyttäjän olettamat ja näinä aikoina tarpeelliset tietoturvatoiminnot tosiaan käytössä. Tämä onnistuu kuudella lyhyellä testillä. Yksittäiseen tarkistukseen kuluu muutama minuutti, ja lähes kaiken saa tehtyä Windowsilla.

Testitulosten jälkeen voi joko ottaa rennosti tai sitten täytyy perehtyä tarkemmin testeissä löydettyihin ongelmakohtiin. Artikkeli tarjoaa myös ratkaisuja pulmatilanteisiin, jotta kaikista kuudesta tietoturvatarkistuksesta saisi lopulta puhtaat paperit.

Omaa tietokonetta voisi toki suojata tätä artikkelia jämerämmilläkin keinoilla. Tarkistuslistan ideana onkin se, että se takaa tietokoneelle eräänlaisen perusturvan. Silloin käyttäjä tietää, etteivät omat tiedot ole heti vaarassa tietoturva-aukkojen takia.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".