Nuori IT-yritys Microsoft lanseerasi vuonna 1981 Windowsin edeltäjän MS-DOSin. Yksinkertaisessa käyttöjärjestelmässä ei ollut grafiikkaa, kuvakkeita eikä kursoria, vaan komennot kirjoitettiin mustaan ruutuun.

Windows sai lisää työkaluja

DOS-järjestelmä oli uraauurtava, koska se teki IBM:n uunituoreista tietokoneista tavallisen kuluttajan näkökulmasta käyttökelpoisia. Se ei kuitenkaan ollut paljon muuta kuin pohja, jonka päälle pystyi ohjelmoimaan ja joka kykeni käynnistämään muiden kehittämiä ohjelmia, esimerkiksi erittäin suositun Norton Commander -resurssienhallintaohjelman. Kun Microsoft pari vuotta myöhemmin julkaisi graafisen Windowsin ensimmäisen version, käyttöjärjestelmässä oli ohjelmia jo valmiina. Taskulaskimella pystyi laskemaan, Tiedostoselaimella järjestämään tiedostoja ja Write-tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoittamaan asiakirjoja.

Sekä Windows 1.0:sta että käyttöjärjestelmän myöhemmistä versioista puuttui kuitenkin monia tärkeitä toimintoja ja ohjelmia. Kunnollista tekstinkäsittelyohjelmaa kaipaavien piti hankkia WordPerfect, ja jos Windowsin mukana toimitettu Paint ei riittänyt kuvaohjelmaksi, sen tilalle tarvittiin Paint Shop Pro. Ajan mittaan olemme nähneet, että Microsoft on myös kehittänyt käyttöjärjestelmää ja lisännyt siihen aiemmista versioista puuttuneita ominaisuuksia. Lisäyksiä ovat olleet esimerkiksi perustavanlaatuiset tietoturvaohjelmat, kuten virustorjunta ja palomuuri, joista on tullut osa Windowsia vasta viime vuosina.

Laajasti käytettyjä PDF-tiedostoja ei pitkiin aikoihin pystynyt lukemaan Windowsissa, mutta nyt se onnistuu käyttöjärjestelmän omassa Edge-selaimessa.

Toimintoja puuttuu edelleen

Edistystä on siis tapahtunut, mutta Windowsista puuttuu edelleen useita tärkeitä ominaisuuksia ja sovelluksia. Seuraavan päivityksen myötä kiintolevyn tiedostoja voi luultavasti tarkastella Resurssienhallinnassa useilla välilehdillä. Muiden puuttuvien ominaisuuksien käyttöönoton ajankohta jää nähtäväksi.

Täydennä Windowsia itse

Microsoftin päivityksiä odotellessa Windows 10- ja 11-käyttöjärjestelmät voi varustaa omatoimisesti yhdeksällä hyödyllisellä toiminnolla. Näihin kuuluu esimerkiksi mahdollisuus tarkastella tiedoston sisältöä Resurssienhallinnassa painamalla välilyöntinäppäintä – siis avaamatta tiedostoa ensin. Mac-tietokoneet ovat pystyneet tähän jo vuosikymmenien ajan.

Lisäksi ohjelmat auttavat kiintolevyllä olevien tiedostojen hallinnassa ja helpottavat näytön äänenvoimakkuuden ja kirkkauden sekä muiden ominaisuuksien säätämistä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".