Microsoft ja Windows saavat usein moitteita kriitikoilta. Tuskin kuluu päivääkään niin, ettei internetissä kerrottaisi jostakin uudesta Windowsin viasta tai virheellisestä päivityksestä, jonka Microsoft on tuonut tietokoneisiimme. Kriitikot ovat raivoissaan ja vaativat toimia. Paljon vähemmän kirjoitetaan ratkaisuista, joita Microsoft tuo saataville – useimmiten hyvin nopeasti.

Aina kun käyttöjärjestelmässä havaitaan tietoturva-aukko, Microsoft toimittaa tietokoneelle ”patchin” eli korjauksen. Windows Updaten vianmääritys on edistyksellinen ja tehokas, mutta se kattaa itse asiassa vain puolet Microsoftin työstä Windowskoneiden virheiden parissa. Toinen iso panostus on Windowsin sisäinen vianmääritys, josta kerrotaan lisää tässä artikkelissa.

Windows korjaa kaiken

Vianmääritys on erittäin kätevä työkalu vikojen korjaamiseen, sillä se tekee diagnoosin itse! Käyttäjän ainoana tehtävänä on ilmoittaa, mikä osa Windowsista on epäkunnossa. Jos esimerkiksi Bluetooth-laitteet eivät enää pysty muodostamaan kunnollista yhteyttä tietokoneeseen, Windowsin vianmäärityksestä pitää etsiä Bluetooth-osio.

Sama menettelytapa pätee, jos tulostin, Windows Update, mikrofoni tai jokin muu asia aiheuttaa ongelmia, eikä korjaaminen onnistu omin neuvoin. Kun Windowsin vianmääritys on valittu, järjestelmä käy läpi pienen oppaan. Prosessin kuluessa Windows yleensä tunnistaa, mikä on vialla ja ratkaisee ongelman. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi puuttuvan tulostinajurin asentamista, mikrofonivalinnan korjaamista tai jotain muuta toimenpidettä, jota käyttäjä ei olisi ikipäivänä itse keksinyt, mutta jonka tarkistaminen on Windowsille helppoa. Vianmäärityksen tarjoamat pienet työkalut Windowsin asetuksissa osaavat siis sekä diagnosoida että korjata tietokoneen. Sen parempaa superratkaisua Microsoftilta tuskin voisi pyytää.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".