Näyttöjen edessä vietetään jatkuvasti enemmän ja enemmän aikaa, sillä suuri osa aiemmin analogisesta elämästä on nykyään digitaalista. Kommunikointi viranomaisten, kollegoiden ja ystävien kanssa tapahtuu suurelta osin tietokoneen ääressä tai matkapuhelin kädessä. Maailmasta on muutoksen myötä tullut huomattavasti tehokkaampi, mutta silmien terveyden kannalta digitalisoituminen on ollut sangen huono uutinen.

Jokainen näytön edessä istuttu minuutti rasittaa silmiä. Muun muassa silmiä ympäröivät lihakset rasittuvat, kun keskitymme tekstiin ja grafiikkaan pitkiä aikoja kerrallaan. Ongelmaa voidaan rajoittaa säännöllisillä tauoilla, mutta onneksi apua on saatavilla silloinkin, kun näyttötyöskentelyä ei pysty tauottamaan.

Illalla keltaista valoa

Windowsissa jokainen käyttäjä voi itse määrittää näytön lähettämän valon värit. Yleensä valo on väriltään sinertävä, ja se sopii hyvin päivänvaloon. Mutta kun ulkona on pimeää, sinertävä sävy rasittaa silmiä ja se on hyvä korvata keltaisella. Keltaiseen valoon kannattaa vaihtaa riippumatta siitä, onko käytössä Windows 10 vai 11. Tässä artikkelissa näytämme, miten vaihdon saa tapahtumaan automaattisesti.

Lisäksi kerromme, miten Windowsin värityksen saa yleisesti ottaen tummemmaksi ja rauhallisemmaksi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".