Kiintolevyllä on tuhansia pieniä järjestelmätiedostoja. Ne piilottelevat kansioissa, joita ei koskaan käydä katsomassa. Ne kietoutuvat toisiinsa, ja pienikin virhe jossakin niistä voi horjuttaa tasapainoa, kaataa tietokoneen ja aiheuttaa ongelmia. Parhaassa tapauksessa käyttäjä saa virheilmoituksia ja pahimmassa tapauksessa Windowsin työkalut ja ohjelmat lakkaavat toimimasta.

Kun tietokoneelle asennetaan jokin uusi ohjelma, kiintolevylle lisätään uusia tiedostoja. Seurauksena on muutoksia muun muassa rekisteriin, ja se voi olla merkittävä kaaoksen aiheuttaja. Ongelmien syntymiseen ei tarvita erityisen suurta syytä. Joskus riittää, että vain yksi tiedosto on vaurioitunut tai väärässä paikassa kiintolevyllä.

Virheilmoitukset pois

Mitä pitäisi tehdä, jos ohjelman asennuksen jälkeen huomaa jonkin virheen? Ainakaan rekisteriin ei kannata tehdä muutoksia, sillä sellaiseen pystyvät vain todelliset asiantuntijat. Ohjelman voi poistaa, mutta se ei ole varma ratkaisu, sillä ohjelmat jättävät usein jälkeensä pieniä tiedostoja ja tietokantamerkintöjä. Ongelma voi siis jatkua vielä sen jälkeen, kun ohjelma on poistettu tietokoneelta. Paras keino on turvautua tämän artikkelin superratkaisuun eli järjestelmän palautukseen. Se on ollut keskeinen osa Windowsia yli 20 vuoden ajan.

Tässä oppaassa näytämme, miten ajan saa käännettyä taaksepäin, jos järjestelmässä on tapahtunut pieni tai vakavampi virhe. Ratkaisu vaatii jonkin verran varautumista ja huolellisuutta, sillä järjestelmän palautus onnistuu vain, jos tietokoneelle on luotu etukäteen niin sanottu palautuspiste. Kyseessä on eräänlainen Windowsin järjestelmätiedostojen varmuuskopiointi, jonka avulla voi palata aikaisempaan Windowsin tilaan. Yksi tämän artikkelin tarkoituksista onkin muistuttaa, että palautuspiste kannattaa luoda aina ennen kuin tietokoneeseen tehdään suuria muutoksia.

Asiakirjat eivät ole vaarassa

Järjestelmän palautus ei vaikuta asiakirjoihin tai muihin yksityisiin tiedostoihin. Tietokoneella olevat dokumentit, kuvat ja muut henkilökohtaiset tiedostot ovat paikoillaan myös järjestelmän palautuksen jälkeen, sillä palautus muuttaa vain järjestelmä- ja ohjelmatiedostoja. Se on kuin ihmelääke, joka saa Windowsin jälleen toimimaan. Seuraavalla aukeamalla näytämme, että palautuspisteen luonti on helppoa. Itse asiassa Windows luo palautuspisteitä itsekin, esimerkiksi suurempien päivitysten yhteydessä.

Jotkin ohjelmat kysyvät, pitäisikö Windowsin luoda palautuspiste, kun ohjelma asennetaan. Tämä koskee tyypillisesti ohjelmia, jotka muokkaavat Windowsia muuttamalla rekisteriä. Myös näitä pelastuspisteitä voi hyödyntää, jos Windowsissa ilmenee äkillisiä ongelmia.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".