”Ei saa häiritä.” Tätä yksinkertaista ilmoitusta olemme oppineet käyttämään hotellissa, kun emme halua, että huonetta siivotaan. Nautimme lomasta ja haluamme nukkua pitkään edellisen päivän rasitusten jälkeen. Kyltistä ei voi erehtyä, ja sitä kunnioitetaan kaikkialla maailmassa. Kerrankin saa olla rauhassa. Tietokoneella ei ole yhtä helppoa vetäytyä omaan rauhaan ja tehdä töitä keskeytyksittä.

Tietokoneella pätevät täysin eri lait. Naapurista kuuluvien remontin äänien ja muiden ulkoisten keskeytysten lisäksi tietokonetöissä täytyy huomioida myös itse koneella tapahtuvat digitaaliset keskeytykset. Eikä kyse ole vain yksittäisestä koputuksesta ovelle, vaan toistuvista pikkuhäiriöistä, jotka vievät huomion ja tekevät työhön keskittymisestä todella vaikeaa. Keskeytyksiä on monenlaisia. Osa on tervetulleita, osa ei. Jos esimerkiksi istun kirjoittamassa Word-asiakirjaa, ilmoitus johonkin toiseen ohjelmaan tarjolla olevasta päivityksestä on häiritsevä keskeytys.

Tästä tuskin kukaan on eri mieltä. Moisiin yksityiskohtiin ei kerta kaikkiaan halua ottaa kantaa kesken työnteon. Ilmoitus saapuneesta sähköpostiviestistä kesken saman Word-asiakirjan työstämisen voi kuitenkin olla tervetullut ja jopa odotettu. Sähköpostin sisältöä tarvitaan kenties täydentämään tekstiä. Suhtautuminen keskeytyksiin Windowsissa ei siis ole mikään yksioikoinen juttu. Onneksi Microsoft on tietoinen tästä ja tarjoaa ilmoitusten hallitsemiseen useita erilaisia säätömah dollisuuksia. Windows 10:ssä ja 11:ssä voi hallita tarkasti, mitkä ohjelmat ja sovellukset saavat luvan koputella olkapäälle ja minkä on ehdottomasti pidettävä suunsa supussa.

Valinnat riippuvat kunkin käyttäjän omista mieltymyksistä. Useimmat osaavat jaotella ohjelmat ja sovellukset näihin kahteen kategoriaan, mutta läheskään kaikki eivät ole kertoneet valinnoistaan Windowsille. Siksi opastamme tässä artikkelissa alkuun.

Täysi keskittymisrauha

Tähän saakka olemme käsitelleet vain tavallisia ja jokapäiväisiä pikku keskeytyksiä. Tilanne on toinen, jos tietokoneella ei saa tapahtua yhtään mitään häiritsevää. Esimerkiksi tietokonepeliä pelatessa ei välttämättä kaipaa muistutuksia ulkomaailmasta, sillä peli voi niiden vuoksi mennä pieleen.

Sama koskee elokuvien katselua television kautta Chromecastin avulla. Windowsin keskittymistyökalu on nimeltään Keskittymisavustaja. Sen avulla voi määrittää, että häiriöt ovat kiellettyjä esimerkiksi yöllä, pelaamisen aikana ja lisänäyttöä käytettäessä. Keskittymisavustajassa on runsaasti pikkutarkkoja säätömahdollisuuksia. Valintoihin voi määrittää poikkeuksia yksittäisille sovelluksille ja hälytyksille, jotka saavat häiritä milloin tahansa. Noudata seuraavien sivujen ohjeita, niin jo kahden minuutin vaivannäön jälkeen tietokoneen ääressä on huomattavasti rauhallisempaa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".