Riippumatta siitä, minkä tietokoneen omistat tai kuinka kallis se on ollut, yksi asia on varma: se ei käytä kaikkia voimiaan puolestasi, ellet komenna sitä tekemään niin. Upouusissa Windows-tietokoneissa on nimittäin otettu käyttöön tai poistettu toiminnasta useita asetuksia, jotka heikentävät niiden suorituskykyä.

Esimerkiksi Microsoftin kehittäjät priorisoivat Windowsin valikoiden älykästä grafiikkaa ja animaatioefektejä, ja uusissa tietokoneissa nämä visuaaliset yksityiskohdat ovat lähtökohtaisesti käytössä. Virtatilaa ei puolestaan ole asetettu niin, että tietokone toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, koska se edellyttäisi suurempaa virrankulutusta. Ja jotta Windows olisi erityisen vaikuttava, Microsoft haluaa monien siihen sisältyvien pienohjelmien toimivan taustalla tietokoneen käytön aikana.

Tällaisilla yksityiskohdilla on suuri vaikutus suorituskykyyn, eikä tietokone siksi välttämättä vastaa odotuksia. Onneksi Microsoftin suosittelemista asetuksista voi kieltäytyä. Yksinkertaisilla säädöillä tehot saa käyttöön täysimääräisesti. Joillakin muutoksilla on luonnollisesti suurempi vaikutus kuin toisilla, mutta ne kaikki on mahdollista tehdä yhdessä paikassa.

Käytä oikeita asetuksia

Windowsiin on vuosien mittaan tullut useita asetuksia, jotka nopeuttavat käyttöjärjestelmän toimintaa. Tietokoneen suorituskykyä voi optimoida esimerkiksi estämällä ne lukuisat ilmoitukset, jotka ponnahtavat esille näytön kulmaan, tai poistamalla tarpeettomat läpinäkyvyystehosteet.

Kaikki optimointi tapahtuu Windowsissa – sekä Windows 10:ssä että Windows 11:ssä. Erityisesti viimeksi mainitussa Microsoft on antanut digitaalisen maalisudin heilua ja täyttänyt käyttöjärjestelmän värikkäillä tehosteilla, jotka kyllä tekevät Windowsista kauniin ja houkuttelevan, mutta myös heikentävät sen suorituskykyä. Tehosteet ja monet muut tarpeettomat ja vaativat toiminnot voi poistaa käytöstä muutamalla napsautuksella.

Siten Windowsiin saa vauhtia yksinkertaisesti asetuksia säätämällä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".