Moni tietääkin jo, että Windows lähettää oman tietokoneen tietoja Microsoftille. Tietoa saatetaan lähettää oheislaitteiden kaltaisista teknisistä seikoista mutta myös yksityisemmistä asioista, kuten selaimella kirjoitetuista hakulausekkeista tai viimeksi käytetyistä tiedostoista.

Microsoftia täytyy kehua siitä, että se kysyy aina kohteliaasti, jos yhtiö haluaa jotakin uutta tietoa koneen käyttämisestä. Microsoft ei kuitenkaan pidä meteliä siitä, että kaikki käyttäjän valinnat perutaan heti, kun tietokoneeseen ladataan merkittävä Windows-päivitys. Microsoft julkaisi aiemmin tänä vuonna päivityksen nimeltä 1903. Sen ladanneiden täytyy tarkistaa erityisen huolellisesti, onko joitakin asetuksia ehkä muutettu.

Omia asetuksia voi muokata Windowsin yksityisyysasetuksissa, joille Microsoft on antanut nimityksen Tietosuoja-asetukset. Siellä voi muun muassa määrittää, pääseekö Microsoft käsiksi selainhakuihin, vierailtuihin kotisivuihin, yhteyshenkilöihin, koneeseen ladattuihin sovelluksiin sekä lukuisiin muihin tietoihin. Pulmaksi jää vain se, ettei läheskään kaikista asetuksista voi suoraan päätellä, mihin ne oikeastaan vaikuttavat, vaikka läpinäkyvyyttä on lisätty.

Juuri siihen saa apua tästä artikkelista. Kerromme seuraavilla sivuilla niistä Windowsin asetuksista, jotka täytyy vähintäänkin tarkistaa ja joita joutuu ehkä vielä muuttamaan. Jokainen tietokoneen käyttäjä voi toki päättää itse, missä määrin hän haluaa Microsoftin tarkkailevan omaa käyttöä. Microsoftin keräämistä tiedoista on kuitenkin myös hyötyä, sillä esimerkiksi hakutuloksia tarkennetaan, kun Microsoft oppii tuntemaan tapasi – ja myös viimeksi käytettyihin tiedostoihin pääsee käsiksi heti.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".