Eletään vuotta 1992. Mies istuu tietokoneen ääressä ja kirjoittaa Wordasiakirjaan. Tietokone ei ole verkossa, koska internetiä ei ole vielä keksitty. Asiakirjan sisältö on vain tämän miehen tiedossa. Kukaan muu ei tiedä, mitä hän kirjoittaa. Ainakaan ennen kuin hän näyttää näyttönsä jollekulle tai tulostaa tekstin. 30 vuotta myöhemmin maailma on aivan toisenlainen.

Olemme vähitellen tottuneet siihen, ettei mikään tietokoneella ole enää täysin meidän omamme. Internetin käyttöönoton jälkeen tiedot ovat alkaneet liikkua edestakaisin tietokoneiden välillä. Word-asiakirjaa kirjoittava mies voi uuden teknologian ansiosta näyttää asiakirjan toisella puolella maapalloa asuvalle ystävälleen sekunnissa. Useimmat meistä ovat yhtä mieltä siitä, että parannus on valtava.

Asiat ovat yksinkertaisempia, työtaakka on keventynyt ja uusia viestintämahdollisuuksia ilmestyy joka vuosi.

Näkymätön viestintä

Tällä kaikella on kuitenkin varjopuolensa. Tietoinen viestintä ystävien välillä ei anna aihetta huoleen, mutta taustalla tapahtuva hiljainen viestintä on jotakin aivan muuta. Pieniä datapaketteja lähetetään tietokoneelle ja sieltä pois täysin käyttäjien tietämättä. Selainta käyttäessä tiedämme, että joku voi nähdä tekemisemme.

Olemme kuulleet evästeistä, jotka kertovat mainostajille, millä sivustoilla olemme käyneet ja jotka valitsevat mainokset kiinnostuksenkohteidemme mukaan. Tiedossa on myös, että Google seuraa Gmailin käyttöä ja Facebook hyödyntää henkilötietojamme monenlaisiin tarkoituksiin. Yksityisyyden puute verkossa on usein helposti nähtävissä.

Mihin annat Windowsille luvan?

Mutta mikä on tilanne Windowsissa? Eihän se ole osa internetiä? Niin voisi luulla, mutta vastaus on päinvastainen. Se mitä teemme omalla tietokoneellamme ja omassa Windowsissa herättää yhtä paljon uteliaisuutta kuin toimintamme verkossa. Tämä koskee lähes kaikkia järjestelmän osia.

Microsoft tietää esimerkiksi, mikä kiintolevy koneessa on. Yritys tuntee verkon nimen ja tietää, mitä ohjelmia koneella on viimeksi käytetty. Tietoja näistä ja monista muista asioista lähetetään Microsoftille jatkuvalla syötöllä ja mittakaavassa, jota harva meistä osaa kuvitella. Jos käyttöjärjestelmää asentaessa ei ole tarkkana, Microsoft saa luvan tietojen keräämiseen kuin huomaamatta. Edellä kerrottu voisi johtaa kuvitelmiin jättimäisestä toimistosta, jossa Microsoftin työntekijät katselevat, kun Korhonen pelaa taas pasianssia tietokoneellaan. Onneksi näin ei sentään ole.

Tietokoneelta Microsoftille lähetetyt tiedot ovat nimettömiä, ja niiden pääasiallisena tarkoituksena on auttaa Microsoftia kehittämään Windowsia ja parantamaan tietokoneiden turvallisuutta. Kaikki Microsoftin iloiseksi tekevät asiat eivät kuitenkaan tee sinun elämästäsi parempaa. Päätä siis, mitä haluat jakaa Microsoftin kanssa. Hyvä esimerkki eturistiriidasta sinun ja Microsoftin välillä on niin sanottu Mainontatunnus, jonka avulla Microsoft voi kohdentaa mainoksia sen perusteella, mitä olet tehnyt Windowsissa ja ohjelmissa.

Et ehkä halua, että kiinnostuksenkohteitasi koskevat tiedot tallentuvat Microsoftin palvelimille ja väärät henkilöt voivat päästä niihin käsiksi esimerkiksi hakkerihyökkäyksen seurauksena. Microsoftin telemetria voi olla liikaa.

Microsoft antaa sinun päättää

Microsoft tietää, että vain harvat haluavat paljastaa toimensa tietokoneella IT-jättiläiselle. Windowsissa voi siksi kytkeä erilaiset tiedonkeruutavat pois päältä. Esimerkiksi sovelluksiin kirjoitetut tiedot eivät siinä tapauksessa päädy Microsoftille.

Asetukset ovat kuitenkin hajallaan eri puolilla järjestelmää, ja kokonaiskuvan saaminen voi olla vaikeaa. Onneksi Etunurkasta ladattava WPD-työkalu auttaa: siinä kaikki asetukset on kerätty samaan ikkunaan, jossa yksittäisiä kohtia on helppo kytkeä päälle tai pois päältä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".