Ennen muinoin – eli siis ennen Windows 8:aa – jokaisen tietokoneen omistajan piti muistaa, että virustorjuntaohjelma täytyi asentaa ensimmäisenä heti tietokoneen ostamisen tai Windowsin uudelleen asentamisen jälkeen. Huoleton tai huolimaton sai pahimmillaan kokea heti virustartunnan tai verkkorikollisen hyökkäyksen. Aiemmat Windowsin versiot kun eivät sisältäneet edes itse järjestelmälle minkäänlaisia tietoturvatoimintoja.

Windows 10:n ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2015, ja sen mukana tietokoneen omistaja sai heti perustason tietoturvan kuntoon niin, ettei erillistä tietoturvaohjelmaa ollut enää pakko asentaa välittömästi itse. Microsoft on sittemmin vielä parantanut Windowsin omia suojaustoimintoja. Viimeisimmässä laajassa ominaisuuspäivityksessä Windows 10_een lisättiin niin kattavia tietoturvatoimintoja, että järjestelmä tarjoaa lähestulkoon samantasoisen suojauksen kuin erikseen asennettavat kaupalliset virustorjuntaohjelmat.

Toiminnot piilossa

Syystä tai toisesta osa Windows 10:n tietoturvatoiminnoista on piilotettu niin perusteellisesti, ettei tavallinen käyttäjä törmää niihin välttämättä koskaan. Jotkin uudet toiminnot ovat vieläpä oletuksena kytketty pois käytöstä, joten tietoturva ei kohene pelkällä Windows-päivityksellä, ellei toimintoja ota itse käyttöön.

Käytä kätkettyjä asetuksia

Perehdyimme perusteellisesti Windows 10:n tietoturvaan ja löysimme kahdeksan asetusta, jotka kannattaa ottaa käyttöön itse tietokoneen suojaamiseksi mahdollisimman kattavasti.

Tietoturvatoimintojen käyttöönoton ainoa varjopuoli on se, että Windows saattaa näyttää entistä enemmän varoituksia vaarallisista ohjelmista – mutta sekin on toki parempi kuin jäädä vaille varoituksia, joiden laiminlyöminen voi johtaa haittaohjelman livahtamiseen tietokoneelle.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".