Kiintolevy on yksi tietokoneen tärkeimmistä komponenteista. Se sisältää kaikki henkilökohtaiset ja tärkeät tiedostot, ja sillä on suuri merkitys tietokoneen vakauden kannalta. Kiintolevyt eivät kuitenkaan kestä ikuisesti. Useimpien mekaanisten kiintolevyjen käyttöikä on vain kolmesta viiteen vuotta.

Uudemmat SSD-asemat voivat kestää normaalissa käytössä kymmenenkin vuotta. Kiintolevyn ikääntymistä ja kunnon heikkenemistä voi valitettavasti olla vaikea havaita ennen kuin on liian myöhäistä. Kiintolevyn kaatumisesta ei useinkaan tule selvää ennakkovaroitusta, ja siksi rakkaat perhevalokuvat, Word-asiakirjat sekä pankkiasioihin, töihin ja viranomaisiin liittyvät tärkeät tiedostot voivat olla mennyttä äkkiarvaamatta.

Apua on onneksi saatavilla. Sekä mekaanisten kiintolevyjen että SSDlevyjen toiminnan voi testata SMARTanalyysivälineellä. Tällainen testi vaatii erityisen työkalun, jonka voi nyt ladata maksutta Etunurkasta.

Varoitus ajoissa

Kiintolevylle voi tehdä SMART-testin GSmartControl-ohjelman avulla. Se tarkistaa, näkyykö kiintolevyssä vioittumisen merkkejä vai toimiiko se edelleen niin kuin pitää. Tarkistus kestää vain pienen hetken, ja tuloksista näkyy muun muassa, onko kiintolevyllä ollut ongelmia tiedostojen siirrossa tai onko tietojen poistamisessa tapahtunut virheitä.

Tulokset saattavat näyttää hieman teknisiltä, mutta jos kiintolevy on vaarassa rikkoutua, epäselvyyttä ei ole, sillä vakavat virheet on merkitty punaisella. Jos analyysin tuloksissa on paljon punaista, kiintolevy on varmuuskopioitava välittömästi, etteivät kallisarvoiset tiedostot pääse katoamaan. Vaikka kaikki olisi kunnossa, ohjelma kannattaa silti säilyttää tietokoneella.

Hyvä tulos yhdellä kerralla ei tarkoita, ettei kiintolevyn tilasta tarvitsisi enää koskaan huolehtia. Sekä mekaaniset kiintolevyt että SSD-asemat kuluvat ajan mittaan, ja ensimmäisellä testikerralla vähäiseltä vaikuttanut vika voi myöhemmin muuttua vakavaksi.

Varmuuskopioi kiintolevy

Varmuuskopion ottaminen onnistuu helposti EaseUS Todo Backup -ohjelmalla, jonka voi ladata Etunurkasta. Koko tietokoneen kiintolevyn voi varmuuskopioida sen avulla ulkoiselle kiintolevylle vain muutamalla napsautuksella. Jos kiintolevyllä on jatkuvasti ongelmia, varmuuskopio kannattaa ehkä siirtää uudelle kiintolevylle.

Etunurkassa on kattava opas tällaisen tilanteen varalle:

www.kotimikro.fi/1022

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".