Levynhallinta on ollut osa Windowsia niin kauan kuin muistamme, mutta se voi silti vaikuttaa vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Sisältäähän se useita outoja käsitteitä, kuten ”osiot” ja ”NTFS”. Ja eikö juuri levynhallinnassa voi helposti käydä niin, että tietokoneelta häviää vahingossa kokonaisia asemia tai käyttöjärjestelmä muuttuu kertarysäyksellä käyttökelvottomaksi?

Vastaus viimeksi mainittuun on osittain kyllä, sillä koko aseman alustaminen ja kaikkien tietojen hävittäminen on mahdollista, ja käyttäjän toiminta Levynhallinnassa voi vaikuttaa käyttöjärjestelmän toimivuuteen. On kuitenkin tärkeää muistaa, että tällaiset onnettomuudet eivät tapahdu itsestään. Jos tiedät, mitä teet, voit käyttää Levynhallintaa turvallisesti.

Yksinkertainen työkalu

Windowsin Levynhallintatyökalua voi käyttää sekä Windows 10:ssä että 11:ssä. Se ei ole sen edistyksellisempi kuin monet muutkaan Windowsin sisäiset asetukset, eikä sen hyödyntämiseen siis tarvita kiintolevyjen ja tietokonekäsitteiden asiantuntemusta. Pohjimmiltaan Levynhallinnassa on kyse muutosten tekemisestä tietokoneen kiintolevyyn ja eri asemiin sekä niiden mukauttamisesta omien tarpeiden mukaisiksi.

Siellä voi esimerkiksi jakaa kiintolevyn kahteen asemaan ja käyttää toista vain valokuvien tai ohjelmien säilyttämiseen. Asemalle voidaan antaa uusi nimi tai uusi asemakirjain, jotta asemat on helpompi erottaa toisistaan. Levynhallinnassa näkyy myös, onko levytilaa käyttämättä (eli tietokonekielellä varaamattomana). Siellä voi siis helposti varmistaa, että koko levytila hyödynnetään tehokkaasti. Lisäksi levynhallinta antaa kätevän graafisen yleiskuvan kaikista tietokoneen sisäisistä ja ulkoisista asemista, kuten kiintolevyistä ja tietokoneeseen liitetyistä USB-muistitikuista.

Levynhallinta voi ensisilmäyksellä vaikuttaa monimutkaiselta, mutta edistyneen ulkokuoren takana on paljon kiinnostavia mahdollisuuksia saada tietokoneesta vieläkin enemmän irti. Seuraavilla sivuilla näytämme vaihe vaiheelta, miten tavoitteeseen pääsee turvallisesti.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".