Vaikka et ehkä asentaisikaan runsaasti ohjelmia tai täyttäisi kiintolevyäsi asennustiedostoilla ja muulla internetistä löytyvällä datalla, on varmaa, että tietokoneesi kiintolevyn tai SSD-levyn käytettävissä oleva tila pienenee jatkuvasti. Mikäli et reagoi tähän, saat lopulta varoituksen siitä, että levytila on loppumassa.

Minne tallennustila hupenee?

Vaikka et olisikaan vielä törmännyt tähän varoitukseen, voit olla varma, että osa levytilasta kuluu tiedostoihin, joiden olemassaolosta et tiennyt. On useita syitä siihen, miksi menetät hitaasti vapaata levytilaa kiintolevyltäsi. Yksi merkittävimmistä syistä on se, että Windows luo jatkuvasti paljon väliaikaisia tiedostoja syvällä tietokoneen käyttäjäkansiossa sijaitsevaan alikansioon.

Näihin tiedostoihin kuuluu automaattisten päivitysten jäänteitä, Defender-virustorjuntaohjelman tiedostoja ja Windowsin muiden toimintojen välimuistitiedostoja. Lisäksi asennetut ohjelmat tallentavat kiintolevyllesi kasoittain väliaikaisia tiedostoja.

Löydä suuret tiedostot levyltä

Toinen merkittävä syy levytilan katoamiseen on se, mitä teet tietokoneellasi. Ohjelmien lataaminen ja asentaminen mutta ohjelmatiedostojen jättäminen sitten Lataukset-kansioon tietää ongelmia, kuten myös kuvien lataaminen puhelimesta sekä Asiakirjat- että Kuvat-kansioihin tai niiden sijoittaminen työpöydälle.

Voi olla hankalaa ja melko aikaa vievää, jos joudut käsityönä metsästämään tietokoneen tilaa ryöstäviä tiedostoja tai ohjelmia. Joudut selaamaan kansioita ja etsimään tiedostoja, joita et muuten tarvitsisi mihinkään. Etsiminen on paljon helpompaa Ashampoo Disk-Space-Explorer 2023:lla, jonka voit ladata verkkosivuiltamme.

Ohjelma skannaa kiintolevyn kansiot ja asettaa ne järjestykseen koon mukaan. Voit sitten napsauttaa kansiohierarkiassa alaspäin, kunnes päädyt kiintolevylläsi paljon tilaa vievään tiedostoon tai tiedostoihin. Sitten voit avata Explorerin ikkunan, jossa tiedosto on – tai poistaa sen, jos olet varma, ettei se ole tarpeellinen tiedosto.

Normaalisti 20 euroa maksavassa ohjelmassa voit myös valita, että lajittelet kaikki kovalevylläsi olevat tiedostot koon mukaan riippumatta siitä, missä kansioissa ne sijaitsevat. Sitten voit yksinkertaisesti tutkia raskaimmat tiedostot päästä päähän. Näin paljastuu, mihin levyn alkuperäinen kapasiteetti on kadonnut.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".