Kun SSD-levyt noin kaksikymmentä vuotta sitten alkoivat korvata vanhanaikaisia kiintolevyjä, kyseessä oli varsinainen kvanttiloikka. Uusi flashmuistiin perustuva tallennustekniikka oli paljon nopeampi kuin magneettisista pyörivistä levyistä koostuva kiintolevy, eikä se ollut samaan tapaan altis kolhuille, iskuille tai normaalille kulumiselle, koska SSD-levyissä ei ole mekaanisia osia.

SSD-levyissä oli niiden yleistymisen jälkeisinä vuosina itse asiassa vain kaksi huonoa puolta: ne olivat hieman kalliimpia kuin tuttu kiintolevy, ja niiden kapasiteetti oli aluksi hyvin rajallinen. Sen jälkeen SSD-levyjen nopeus ja kapasiteetti ovatkin kehittyneet vain yhteen suuntaan.

SSD-levyistä tuli liian nopeita

Muutama vuosi sitten SSD-levyjen datansiirtonopeus kasvoi niin suureksi, ettei tietokoneeseen liittämiseen käytetty SATA3-tekniikka enää pysynyt mukana. Kyseisellä tekniikalla voi siirtää tiedostoja enintään 600 megatavua sekunnissa. Pullonkaula tarkoitti, että oli etsittävä jokin nopeampi siirtotekniikka. Se löytyi olemassa olevasta PCI Express -portista, jota käytetään pääasiassa tietokoneen näytönohjainten ja muiden laajennuskorttien liittämiseen.

PCI Expressin laajalti käytetyn 3. sukupolven nopeus on 1 000 megatavua linjaa kohti – ja linjoja voi olla jopa 16. Upouudessa 4. sukupolven versiossa kukin 16 linjasta pystyy siirtämään 2 000 megatavua sekunnissa. Toisin sanoen PCI Express kehittyy nopeasti, kun taas vanha SATA-tekniikka junnaa paikoillaan, eikä sitä enää kehitetä.

Siruissa enemmän tilaa

Myös Flash-muisti on kehittynyt huomattavasti ensimmäisten SSD-levyjen markkinoille tulon jälkeen. Pienimmät Micro-SD-muistikortit ovat nykyään vain 11 x 15 millimetriä – siis pikkusormen kynnen kokoisia – ja niille mahtuu teratavu dataa.

Nykyaikaiset SSD-levyt, kuten Intelin uusi 670p, tallentavat tiedot 144-kerroksisiin soluihin, ja yksittäisten transistorien koko on vain 20 nanometriä. Vertailun vuoksi Intelin uuden 12. sukupolven suorittimen transistorit ovat 10 nanometrin kokoisia. Muistisirut ovat siis pysyneet hyvin nopean prosessorikehityksen mukana. Pienemmän koon ja lukuisten kerrosten ansiosta samaan fyysiseen tilaan voi puristaa enemmän dataa. Intelin 670p-SSD pystyy lukemaan tiedostoja 3 500 megatavun sekuntinopeudella – lähes kuusi kertaa nopeammin kuin SATA-tekniikka.

SSD-levyjen uusi fyysinen muoto

SSD-asemat ovat tähän asti olleet perinteisten 2,5-tuumaisten kiintolevyjen muotoisia, ja ne ovat mahtuneet tietokoneen koteloon kiintolevyn paikalle. Tarve liittää nykyaikaisia SSD-levyjä PCI Express -porttiin SATA-portin sijaan ja yhä pienempään tilaan mahtuvan flash-muistin kehittyminen ovat kuitenkin johtaneet siihen, että uudemmat SSD-levyt ovat saaneet uuden, M.2-nimeä kantavan muodon.

Tavallisimmin 22 x 80 millimetrin kokoinen M.2 sopii suoraan uusien kannettavien ja pöytätietokoneiden emolevyn eri tyiseen PCI Express -paikkaan. Uuden sukupolven SSD-asemat käyttävät NVMe-standardia, joka kommunikoi nopean PCI Expressin kautta vanhan SATA-portin sijaan. Niitä kutsutaankin yleisesti NVMe-asemiksi (Non-Volatile Memory express). NVMe on tavallista SSD-levyä nopeampi ja pienempi. Tietokoneen muille komponenteille on siis enemmän tilaa, ja tarvittaessa NVMe on helppo vaihtaa. Hinnat ovat jo kauan sitten laskeneet kohtuulliselle tasolle.

Esimerkiksi teratavun Kingston NV1 NVMe-SSD maksaa 100 euroa. Kingstonin SSDaseman lukunopeus on 2 100 megatavua sekunnissa, joten nopeus nelinkertaistuu, jos tavallisen 2,5 tuuman SSD-aseman päivittää uuteen NVMe-asemaan.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".