Useimmissa tietokoneissa oleva mekaaninen kiintolevy elää jatkuvassa liikkeessä. Monet mekaaniset levyt pyörivät 7 200 kierrosta minuutissa, mikä tekee yhteensä huikeat 10 368 000 kierrosta aina, kun tietokoneen virta on ollut päällä 24 tuntia. Kun kiintolevy saavuttaa viiden vuoden iän, se on yleensä pyörinyt miljardeja kertoja, vaikka tietokoneesi ei olisikaan päällä vuorokauden ympäri. Monien kuluvien osien ja mekaanisten liikkeiden vuoksi kiintolevyt olisi nyrkkisäännön mukaisesti vaihdettava 5–7 vuoden jälkeen, jos et halua ottaa riskiä äkillisestä tietokoneen rikkoutumisesta ja tietojen menettämisestä.

Skannaa kiintolevy vikojen varalta

Koska minulla oli täydellinen varmuuskopio kaikesta yksityisellä kiintolevylläni olevasta, päätin jättää sen tietokoneeseeni kahdeksaksi vuodeksi, kunnes eräänä päivänä Etunurkan HDDScan-ohjelmalla tehty skannaus paljasti, että kiintolevyllä oli useita vioittuneita sektoreita. Sitä ennen minulla oli todellakin ollut usein ongelmia kiintolevyn tiedostojen lukemisessa.

Skannaa siis kiintolevysi HDDScan-ohjelmalla, varsinkin jos se on yli viisi vuotta vanha. Usein käy ilmi, että levy pitäisi vaihtaa uuteen. Kiintolevyn vaihtamisesta aiheutuvan vaivan ja kustannusten vastineeksi saat enemmän tilaa samaan hintaan kuin mitä vanha kiintolevy aikanaan maksoi.

SSD-levyn käyttöikä on pidempi

Joissakin uudemmissa tietokoneissa on kiintolevyn sijasta – tai siihen yhdistettynä – nykyaikainen SSD-levy, jossa ei ole liikkuvia osia. Nämä asemat kestävät usein pidempään kuin kiintolevy, mutta myös niiden osalta kehitys on merkinnyt sitä, että voit korvata vaikkapa liian pieneksi käyvän 120 Gt:n levyn 500 Gt:n SSD-levyllä tai suuremmalla ilman, että joudut maksamaan enemmän kuin mitä maksoit 120 Gt:n levystä. Usein uusi SSD-levy tarkoittaa myös sitä, että Windows käynnistyy nopeammin ja tuntuu paremmalta käyttää.

Ei Windowsin uudelleenasennusta

Emme kuitenkaan suosittele, että korvaat tietokoneen sisäisen SSD-levyn kiintolevyllä, jos Windows ja ohjelmat ovat SSD-levyllä. Se tekee vain Windowsista hitaamman, ja lisätila tuskin on sen arvoista. Sen sijaan kannattaa investoida suurempaan SSD-levyyn. Alla olevasta osoitteesta näet, miten voit tarkistaa, minkä tyyppinen levy tietokoneessasi on ennestään.

Onneksi kiintolevyn tai SSD-levyn päivittäminen tilavampaan, nopeampaan ja pitkäikäisempään malliin ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi aloittaa Windowsin ja ohjelmien asentaminen alusta. Etunurkasta ladattavissa oleva Macrium Reflect -ohjelma luo nykyisestä kiintolevystä tarkan kloonin uudelle kiintolevylle tai SSD-levylle, jonka avulla voit jatkaa työskentelyä välittömästi. www.kotimikro.fi/ssdharddisk

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".