Jos tietokoneen näytöllä näkyvä pieni nuoli alkaa taianomaisesti liikkua itsestään ja tietokonetta näyttää hallitsevan jokin ulkopuolinen voima, se on yleensä sangen huono merkki, jonka pitäisi laittaa kaikki mahdolliset hälytyskellot soimaan. Se on nimittäin varma merkki siitä, että hakkeri on ottanut tietokoneen sekä sillä olevat tiedot ja tiedostot haltuunsa. Itsekseen liikkuva kursori voi onneksi kertoa myös täysin päinvastaisesta.

Jollekulle muulle henkilöllle voi nimittäin antaa väliaikaisen oikeuden käyttää tietokonetta ihan tarkoituksella. Sillä tavalla voi auttaa esimerkiksi ystäviä, joiden tietokoneessa on ongelmia, joita he eivät pysty itse ratkaisemaan.

Aivan kuin olisi paikan päällä

Tietokoneen etäohjaus on mahdollista TeamViewer-ohjelman avulla. Kun ohjelma on asennettu omalle tietokoneelle, sen kautta voi ottaa toisen tietokoneen hallintaan – samaan tapaan kuin fyysisesti sen toisen koneen ääressä istuessa.

Internetyhteydet ovat nykyään niin tehokkaita, että yhden tietokoneen kuva voidaan suoratoistaa toiselle tietokoneelle minimaalisella viiveellä. Kun hiirtä liikuttaa ensimmäisellä tietokoneella, se liikkuu muutaman millisekunnin päästä myös toisen tietokoneen näytöllä. Tämä luo vaikutelman, että hiiren käyttäjä istuu toisen tietokoneen edessä – vaikka todellisuudessa tietokoneruutujen välillä voi olla satojen kilometrien välimatka.

Täydellinen hankaliin ongelmiin

TeamViewer on erittäin hyödyllinen, jos esimerkiksi ystäväsi tai sukulaisesi tietokoneella on ongelma, joka edellyttää monimutkaista vianmääritystä oikean ratkaisun löytämiseksi. Esimerkiksi tietokoneen hitaus on kenen tahansa helppo havaita, mutta ongelman diagnosoiminen ja tarkan syyn selvittäminen on huomattavasti vaikeampaa.

Syyn löytäminen ja vian korjaaminen helpottuu, jos istut tietokoneen ääressä etkä vain kuuntele ystäväsi selitystä. Kun pääset itse käsiksi hiireen, voit nopeasti selvittää, onko ongelmana haittaohjelma, tietokonetta täyttävät vanhat ja suuret tiedostot vai viallinen kiintolevy, joka on tulossa tiensä päähän ja joka on siksi varmuuskopioitava ennen vaihtoa uuteen. Tällaisia ongelmia voi olla vaikea selittää muille, mutta ne on suhteellisen helppo havaita, kun tietokonetta ohjaa TeamViewerin avulla.

Lataa artikkeli PDF-muodossa

TeamViewerin käyttö edellyttää, että molemmilla osapuolilla on Team- Viewer-ohjelma. Se pitää asentaa sekä ystäväsi etäohjattavaan tietokoneeseen että omaan tietokoneeseesi, jonka kautta kakkoskonetta hallitaan. Molemmissa tietokoneissa ohjelma on käynnistettävä ja siihen on syötettävä käyttäjätunnus sekä ohjelman itse luoma koodi.

Olemme lisänneet tämän artikkelin Etunurkkaan PDF-muodossa, koska toivomme, että ohjelman käyttö olisi mahdollisimman helppoa sekä sinulle että apua tarvitsevalle ystävällesi. Sekä TeamViewer-ohjelman että PDF-tiedoston voi ladata Etunurkasta maksutta. Tavallisuudesta poiketen ne ovat tarjolla ilmaiseksi myös ystävällesi, vaikka hän ei olisikaan lehden tilaaja.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".