Tietokoneilla on pieniä ongelmia ja suuria ongelmia – sekä ongelmia, joiden iskiessä ei voi kuin istua ja tuijottaa näyttöä avuttomana. Jäätyvä tietokone kuuluu ehdottomasti viimeiseen kategoriaan. Sitä vakavampi tilanne on ehkä vain se kuuluisa sininen näyttö, joka johtaa tietokoneen yhtäkkiseen sammumiseen.

Jäätyvä tietokone ei välttämättä ole kaikille tuttu termi, eikä sillä ole mitään tekemistä lämpötilan kanssa. Kyse on siitä, että näytöllä oleva kuva jumittuu paikalleen. Termi on lainattu englannin kielen jäätymistä tarkoittavasta sanasta ”freeze”. Kun tietokone jäätyy, siihen ei saa yhteyttä näppäimistöllä, hiirellä tai muulla laitteella.

Näkyvissä on vain liikkumaton näyttökuva, jossa edes hiiren osoitin ei liiku, vaikka näppäimiä painettaisiin ja hiirtä ravistettaisiin kuinka raivoisasti.

Työt katoavat

Kun tietokone jäätyy eikä ratkaisua löydy, tekeillä olleet työt ovat yleensä mennyttä. Tietokoneen saa takaisin käyttökuntoon vain sammuttamalla sen virtapainikkeesta – ja se tyhjentää tietokoneen välimuistin. Toisinaan voi tietenkin olla tuuria: tallentavathan monet ohjelmat automaattisesti työn edetessä, ja Wordistä tai Google Docsista ei välttämättä sen vuoksi ole hävinnyt kuin muutama rivi. Ennen vanhaan jäätyvä tietokone oli valtava ongelma, jonka mukana saattoivat kadota kaikki päivän aikana tehdyt työt.

Tilanne on muuttunut, mutta turhautumista jäätyminen aiheuttaa edelleen. Windowsilla itselläänkin on ratkaisuehdotus. Näppäinyhdistelmä Ctrl + Alt + Delete avaa Tehtävienhallinnan, ja siellä voi ehkä sulkea jäätymisen aiheuttaneen ohjelman. Johtuuhan jäätyminen usein jostakin tietystä ohjelmasta. Jäljempänä tässä artikkelissa kerromme myös syvällisemmistä jäätymiseen johtavista syistä. Ihmeratkaisu Ctrl + Alt + Delete ei aina toimi, koska tietokone voi jäätyä niin pahasti, ettei käyttäjä pääse edes pelastavaan Tehtävienhallintaan.

Tällaisen tilanteen voi ehkäistä Etunurkasta ladattavalla WhySo Slow-ohjelmalla. Siinä on niin kutsuttu antifreeze-toiminto, joka kykenee herättämään tietokoneen, jos Windows ei siihen pysty. Seuraavilla sivuilla näytämme, miten ohjelma otetaan käyttöön. Sen jälkeen se odottaa taustalla, että tietokone kuormittuu niin paljon, että näyttö jää jumiin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".