Tietokone koostuu useista eri osista, ja niitä kaikkia tarvitaan, jotta kone toimisi tarkoituksenmukaisesti. Yksi laitteista on silti muita tärkeämpi, sillä kiintolevylle tallennetaan niin Windows, omat ohjelmat kuin kaikki tuiki tärkeät tiedostotkin. Levyn hajoaminen tarkoittaa sitä, ettei sen tiedostoihin pääsee enää käsiksi. Se onkin jo paljon pahempi pulma kuin näytön, tuulettimen tai vaikkapa usb-liitännän oikkuilu tai hajoaminen.

Kiintolevy voi vikaantua aivan yhtäkkiä – tai oikeastaan vika voi iskeä kuin kirkkaalta taivaalta, jos merkkejä levyn oikkuilusta ei havaita ajoissa. Virhettä tai vikaa voi olla mahdotonta huomata ajoissa, ellei sellaista etsitä erikseen. Kiintolevy ilmoittaa onneksi hajoamisestaan yleensä ennalta, kunhan merkkejä osaa vain tulkita. Windows saattaa esimerkiksi toimia tavallista hitaammin, mutta tällainen oire voi olla merkki jostain muustakin tietokoneen pulmasta.

Paikanna vika saman tien

Levyn vian paikantamiseen voi käyttää Abelssoftin CheckDrive-ohjelmaa, jolla on helppo tarkistaa, onko kiintolevy kunnossa. Ohjelmalla voi tarkistaa niin tavallisen kiintolevyn kuin ssd-levyn kunnon, jollainen löytyy jo monesta uudemmasta tietokoneesta.

Heti kiintolevyn tai ssd:n tarkistuksen jälkeen saa tiedon, onko levyssä ehkä jotain vikoja tai virheitä. Niinpä ohjelma kelpaa mainiosti hälyttimeksi, joka paljastaa kiintolevyn uhkaavan hajoamisen. Toisaalta ohjelmaa voi käyttää myös itsensä rauhoitteluun, jos haluaa varmistaa, että levy on kunnossa eikä siinä ole mitään merkkejä mahdollisista vioista.

CheckDrive on normaalisti kymmenen euron hintainen maksullinen ohjelma, mutta KotiMikron lukijat saavat sen käyttöönsä maksutta. OOhjelmaa on varsin helppo käyttää, ja kiintolevyn kunnon saa selville parissa minuutissa. Lisäksi CheckDrive osaa tarkistaa kiintolevyn tilanteen automaattisesti tietyin väliajoin, jotta sitä ei tarvitsisi muistaa tehdä aina itse.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".