On olemassa napsautuksia ja napsautuksia. Yhdet jouduttavat työtä tietokoneella ja toiset kaduttavat syvästi vielä pitkään. Jälkimmäiseen luokkaan kuuluvat vahinkonapsautukset valintaikkunoissa. Niitä ilmestyy tietokoneen ruudulle niin usein, ettemme usein edes ajattele ennen kuin napsautamme ne kiinni.

Esimerkiksi evästeistä kertovien ikkunoiden napsauttelu sokkona on melko vaaratonta, mutta suuren tiedostoryppään poistaminen pysyvästi Roskakorista aivan eri luokan haksahdus. Roskakori on nimenomaan se lisäsuoja, jonka pitäisi estää tärkeiden tiedostojen poistaminen vahingossa. Kun tahaton napsautus hävittää tietokoneelta esimerkiksi tärkeimmät valokuvat, hyvät neuvot ovat kalliita.

Kaiva tiedostot esiin

Ainoa apukeino tällaisessa tilanteessa ovat Ashampoo Undeleter ja muut vastaavat erikoisohjelmat, jotka kaivavat kadonneet tiedostot kiintolevyn kätköistä. Tiedostojen löytyminen on usein mahdollista, sillä niitä ei ole poistettu kokonaan. Vain viittaukset niihin ovat kadonneet Windowsin tiedoista. Itse tiedostot ovat edelleen kiintolevyllä, ja Ashampoon ohjelman avulla ne voi hakea esiin. Se onnistuu kuitenkin vain nopealla toiminnalla.

Koska Windows ei tiedä tiedostojen olemassaolosta kiintolevyllä, piilotetut tiedostot elävät jatkoajalla. Vaarana on, että kiintolevylle tallennetut uudet tiedostot tallentuvat niiden päälle. Ashampoo Undeleter on tiedostojen pelastusrengas. Ohjelma maksaa yleensä kahdeksan euroa, mutta jos lataat sen Etunurkasta ja rekisteröit sen alla olevan ohjeen mukaisesti, saat sen ilmaiseksi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".