Tekstiä on helppo kopioida esimerkiksi sähköpostiviesteistä, verkkosivustoilta ja asiakirjoista: haluttu pätkä tarvitsee vain maalata, kopioida ja liittää haluttuun kohteeseen. Mutta mitä tehdä, jos tarvittava teksti on osa kuvaa? Sitä voi yrittää maalata hiirellä vaikka miten monta kertaa, mutta tulos on aina sama: teksti pysyy paikallaan, eikä sitä voi maalata tai kopioida, koska se on upotettu kuvaan.

Onneksi eräs uusi ja vakuuttava työkalu mahdollistaa tekstin kopioimisen, vaikka se olisi kuvassa, PDF-tiedostossa tai missä tahansa muualla, josta tekstiä ei normaalisti pysty kopioimaan.

Microsoftin omia työkaluja

Työkalu on Microsoftin kehittämä, ja se kuuluu PowerToys-nimiseen työkalupakettiin. Paketissa on useita hyödyllisiä työkaluja, jotka eivät jostain kumman syystä ole kiinteä osa Windowsia. Tämä on yllättävää, sillä työkalut tarjoavat käteviä lisäominaisuuksia ja -vaihtoehtoja, joita ilman on vaikea olla, kun niiden käyttöön on kerran tottunut.

PowerToys sisältää tällä hetkellä noin 15 eri työkalua, ja pakettia laajennetaan jatkuvasti uusilla toiminnoilla. Viimeksi siihen on lisätty mahdollisuus kopioida tekstiä mistä tahansa näytöltä tässä artikkelissa kuvatulla tavalla. Muista työkaluista olemme kirjoittaneet tässä lehdessä jo aiemmin. Tekstityökalu toimii niin sanotun OCR-tekniikan (Optical Character Recognition) eli tekstintunnistuksen avulla.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tietokone tarkastelee merkittyä aluetta ja tunnistaa siinä olevat merkit. Sen jälkeen se muuntaa kyseiset merkit tekstiksi, jota voi liittää, siirtää ja muokata tavalliseen tapaan esimerkiksi sähköpostissa tai Microsoft Wordissä tai muussa tekstinkäsittelyohjelmassa. Text Extractoria käytettäessä ei ole väliä, missä teksti on. Jos teksti näkyy näytöllä, sen voi kopioida työkalulla.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".