Windowsin sininen ruutu ja ilmoitus tietokoneen sammuttamisesta tulee aina hankalaan aikaan. Pahaenteisen maineen saanut ilmoitusikkuna esiteltiin nykymuodossaan jo Windowsin versiossa 3.0.

Sininen ”kuolemanruutu” on siis varma merkki siitä, että tietokone on pakko käynnistää uudelleen – olipa käytössä sitten mitä ohjelmia tahansa tai tekeillä parhaillaan vaikka kuinka tärkeä asiakirja, jota ei saisi tietenkään hävittää.

Siniseksi muuttuva näyttö ei ole kuitenkaan Windowsin pahin pulmatilanne: kone voi jäädä kokonaan jumiin niin, ettei edes hiiren osoitinta voi liikuttaa – tai se käynnistyy uudelleen niin äkillisesti, ettei sininen ruutukaan vilahda eikä tiedostoja ehdi tallentaa.

Pahimmillaan Windows jatkaa oikkuilemista jokaisella käynnistyskerralla niin, että se täytyy palauttaa alkuasetuksiin Vikasietotila-työkalulla.

Sinisen kuolemanruudun ja muiden virheiden merkkien pysyminen poissa ei silti takaa sitä, että tietokone toimisi täysin ongelmattomasti. Taustalla lymyilevät piilevät virheet voivat johtaa ajan mittaan melkoisiin ongelmavyyhteihin. Tietokone voi käynnistyä uudelleen omia aikojaan, ja joskus piilossa pysyvä virhe saa aikaan sen, että tietokone toimii yleisesti vajaalla suorituskyvyllä.

WhoCrashed-apuohjelmalla voi paikantaa mahdollisia Windowsiin ja tietokoneeseen kertyneitä virheitä. Ohjelma etsii vihjeitä pulmista muistitiedostoista, joihin Windows tallentaa merkintöjä tietokoneen virheisiin törmätessään, ja lokitiedostoissa on myös kuvauksia virhetilanteista.

Edellisten perusteella voi päätellä, mikä tietokoneen laitteista on altis vikaantumaan – tai mikä laiteohjain kaipaa päivitystä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".