Mitä pakkaamme reppuihimme, kun lähdemme vaellukselle? Pakkaamme välttämättömimmät tarpeet, eikö niin? Ylimääräisen vaatekerran, sadetakin, vesipullon, ensiapupakkauksen ja ehkä myös kompassin. Tarvikeluettelo voi toki vaihdella ihmisestä toiseen.

Emme varmastikaan pakkaa suuria ja painavia kiviä reppuihimme. Tiedämme, ettei kivistä ole meille mitään käytännön hyötyä, vaan ne ovat tarpeetonta kuollutta painoa, joka vain vaikeuttaa matkantekoamme. Samanlaista pakkausperiaatetta pitäisi soveltaa myös käyttämiimme tietokoneisiin. Silti moni meistä päätyy omistamaan tietokoneen, johon on pakattu pinoittain kiviä, joita emme tarvitse. Nämä kivet ovat kelvottomia ja tarpeettomia ohjelmia, jotka tekevät tietokoneistamme hitaita ja vievät paljon tilaa.

Ongelmana on se, ettemme pakkaa tietokoneitamme itse, vaan sen tekevät valmistaja ja Microsoft yhdessä. Ohjaavana periaatteena näyttää olevan se, että tietokoneeseen yritetään tunkea mahdollisimman paljon ohjelmia siinä toivossa, että käyttäjä olisi kiinnostunut niistä kaikista.

Hyvä ohjelma auttaa käyttäjäänsä

Todennäköisesti et kuitenkaan ole kiinnostunut tällaisista ohjelmista. Onneksemme on olemassa Debloaterin kaltaisia työkaluja, jotka tunnistavat turhakeohjelmat ja poistavat ne. Vain muutamilla yksinkertaisilla valinnoilla voit määrittää ja tarkentaa, mitä ohjelmia poistetaan. Jos et tiedä, mitkä ohjelmat kannattaisi poistaa, voit käyttää Kotimikron ja Debloaterin suosituksia.

Debloaterin urheista ponnisteluista huolimatta on hyvä pitää mielessä, että monet näistä huonoista oletusohjelmista ilmestyvät koneeseen uudelleen seuraavan ison Windows-päivityksen yhteydessä. Tallenna siis Debloater tietokoneellesi odottamaan seuraavaa ottelua tietokoneellesi pesiytyviä turhia ohjelmia vastaan.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".