Tietokoneelle voi sattua monia suurempia ja pienempiä onnettomuuksia ja katastrofeja: Windows 10 voi kaatua ja näyttää käynnistettäessä käyttöjärjestelmän sijasta mustaa virheruutua. Verkosta tietokoneelle saattaa kulkeutua jokin ikävä virus, joka estää tietokonetta käynnistymästä uudelleen. Tai Windows-päivitys yksinkertaisesti vahingoittaa tietokoneen käynnistystiedostoja, jolloin näyttö täyttyy käynnistyksen jälkeen virheilmoituksista. Ahdistuksen ainekset ovat kasassa, jos tietokonetta ei yhtäkkiä pääsekään käyttämään.

Onhan tietokone nykyään kodin keskus, jolla säilytetään valokuvia, asiakirjoja ja muuta digitaalisessa elämässä välttämätöntä materiaalia. Jos vaarat on ennakoitu asianmukaisesti, tärkeimmistä tiedostoista on varmuuskopio jossain muualla kuin itse tietokoneella – mutta milloin olet viimeksi päivittänyt varmuuskopion? Kun Windows ei suostu käynnistymään ja käyttöjärjestelmän sijaan näytöllä tervehtii pelkkä musta ruutu, ainoa toimiva ratkaisu on yleensä Windows 10:n asentaminen uudelleen tyhjästä.

Se on yhtä hankalaa kuin miltä se kuulostaa ja se johtaa usein kaikkien yksityisten tiedostojen pyyhkiytymiseen kiintolevyltä. Vaihtoehtokin on tosin olemassa. Se korjaa Windowsin niin, että tietokone käynnistyy normaalisti ja tiedostot löytyvät sieltä, minne ne viimeksi jäivät. Tätä ei yleensä voi tehdä suoraan Windowsissa. Käyttöjärjestelmä tarjoaa kyllä pääsyn joihinkin korjaustyökaluihin, kun tietokone käynnistetään Windows-asennusmedialla, mutta ne ovat harvoin tehokkaita.

Uusi ohjelma pelastaa tietokoneen

Neosmart EasyRE Home -ohjelma, joka käynnistyy tietokoneella USB-muistitikun tai CD-levyn kautta, on täysin eri maata. Ohjelma maksaa yleensä yli 50 euroa, mutta KotiMikro-lehden lukijat voivat nyt ladata sen ilmaiseksi Etunurkasta. EasyRE:n tallentamiseen tarvitaan muistitikku.

Kun Windows ei sitten jonain päivänä käynnisty tai tietokone ei muuten toimi, hätämuistitikkua voi käyttää tietokoneen korjaamiseen tai sen avulla voi käynnistää Järjestelmänpalautuksen, joka palauttaa toimivan Windowsin.

USB-muistitikku valmiiksi heti

EasyRE:n sisältävän USB-muistitikun on oltava käyttövalmis sinä päivänä, kun tietokone kieltäytyy käynnistymästä. Siksi muistitikku kannattaa valmistella jo tänään. Merkitse muistitikkuun sen sisältö ja säilytä se varmassa tallessa. Toivottavasti et koskaan tarvitse sitä – mutta jos tekniikka joskus tulevaisuudessa pettää, on huojentavaa tietää, että pelastuskeino on valmiina.

Ohjelma ei ole sidottu tiettyyn tietokoneeseen, joten muistitikun voi luoda myös toisella tietokoneella, jos oma tietokoneesi kenkkuilee jo nyt.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".