Kuumia nettikeskusteluja höystetään monesti pienillä, hauskoilla GIFanimaatioilla. Olet varmasti törmännyt niihin Facebookissa, verkkosivustoilla tai liikkuvina automaattisina allekirjoituksina sähköpostiviestien alareunassa.

GIF-animaatiot jakavat ihmiset kahteen leiriin: hassuttelijoihin, jotka rakastavat vilkuttavia kissoja, ja niihin, joiden mielestä pikkuvideot ovat hölynpölyä. Itse sijoitun näiden välimaastoon: GIF-animaatiot voivat olla todella hauskoja. Mutta VAIN, jos niitä käytetään oikein ja kohtuudella. Minusta on esimerkiksi mukavaa, kun muuten aina oivaltaviin Facebook-kommentteihini vastataan ironisesti taputtavalla Leonardo DiCaprio -giffillä.

En kuitenkaan ole yhtä ihastunut verkkosivustoihin, joilla vilkkuu ja välkkyy monenlaisia päänsärkyä ja näköhäiriöitä aiheuttavia animaatioita. GIF-animaatiot voivat olla myös hyödyllisiä. Niitä voi liittää esimerkiksi sähköpostiviestiin: jos tiedät, miten ystäväsi voisi ratkaista jonkin PCongelman, mutta et pysty selittämään sitä puhelimessa, voit selvittää ongelman omalla tietokoneellasi, tallentaa prosessista GIF-animaation ja lähettää sen sähköpostilla.

GIF-animaatioita voi tehdä monilla suosituilla kuvanmuokkausohjelmilla, mutta nimenomaan tähän tarkoitukseen kehitetty LICEcap on silti omaa luokkaansa. Se piirtää näytölle kehyksen ja tallentaa kaiken sen sisällä näkyvän, kunnes tallennus keskeytetään. Ohjelman käyttö on erittäin helppoa, ja GIF-tiedosto tallentuu tietokoneelle jatkokäsittelyä varten.

Kolmesta viiteen sekuntia riittää

Lyhyet GIF-animaatiot toistetaan videoista poiketen silmukkana aina uudelleen ja uudelleen. Lisäksi ne ovat paljon lyhyempiä. Hyvä GIF kestää yleensä kolmesta viiteen sekuntia. Se riittää hauskan tai opettavaisen seikan kertomiseen vastaanottajalle. Kokeile itse!

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".