Eikö kuvasta tullut ihan sellaista kuin halusit? Onko se hieman liian tumma tai hieman liian kirkas? Vai eikö kauniin auringonlaskun horisontti ole niin vaakasuorassa kuin olisit halunnut? Tällaiset virheet on onneksi mahdollista korjata tietokoneella tehtävällä kuvanmuokkauksella.

Tarkoitukseen laaditut ohjelmat ovat usein varsin kalliita. Onneksi käytettävissä on myös ilmaisia ohjelmia, joiden avulla saat valokuviesi parhaat puolet esiin. Yksi parhaista ilmaisohjelmista on Darktable. Se on luotettava, tehokas ja tarjoaa valtavasti muokkausmahdollisuuksia.

Siksi se sopii sekä edistyksellistä kuvankäsittelyä tarvitseville ammattivalokuvaajille että tavallisille tietokoneen käyttäjille, jotka haluavat vain parannella oman valokuvakokoelmansa tai lomaalbuminsa kuvia.

Darktable toimii erityisen hyvin RAW-tiedostomuotoja käytettäessä. Yhä useammat kamerat ottavat kuvat RAW-muodossa, ja siinä tapauksessa niitä voi muokata monella tavalla. Esimerkkejä säädöistä ovat valotus ja valkotasapaino.

Ohjelmalla voi muokata myös aivan tavallisia jpg- ja png-tiedostoja, joita meistä monilla on tietokoneella valokuvina ja grafiikoina. Tässä artikkelissa esittelemme Darktablen tärkeimmät toiminnot, joiden avulla pääset kuvien muokkaamisen alkuun helposti ja nopeasti. Kun olet oppinut käyttämään perussäätöjä ja tutustunut ohjelmaan paremmin, voit jatkaa syvällisempää perehtymistä itse.

Darktablessa on nimittäin paljon ominaisuuksia ja asetuksia, joita on helppo muuttaa ja säätää itse.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".