Tallennustilan katoaminen on usein täysi mysteeri tietokoneen omistajalle. Varmaa on silti se, että vapaana olevien gigatavujen määrä vähenee, kunnes Windows varoittaa lopulta levyn täyttymisestä.

Levytilan kuluttamiseen ovat syypäitä niin Windows, verkkoselain kuin tietokoneeseen asennetut ohjelmat. Windows kerää kiintolevylle melkoisia määriä päivitystiedostoja, asennustiedostojen jäänteitä sekä väliaikaisia tiedostoja, jotka pitäisi oikeastaan poistaa, mutta tiedostot jäävätkin roikkumaan kiintolevylle. Chromen ja Edgen kaltaiset suositut selaimet tallentavat selattujen verkkosivujen sisältöä – kuten kookkaita kuvia – levylle nopeasti ladattavaksi, ja niistäkin kertyy ajan mittaan gigatavuja turhia tiedostoja.

Itse asennetut ohjelmatkin tallentavat tiedostoja omaan välimuistiinsa, jota ei välttämättä tyhjennetä perin pohjin, vaikka ohjelma suljetaan. Esimerkiksi suuren tarkkuuden videoleikkeitä muokatessa editointiohjelma tallentaa kiintolevylle pieniä katkelmia videosta, mutta teräväpiirtolaadulla nekin vievät rutkasti tilaa.

Windowsin sekä kiintolevyn kansiot tarkasti tunteva käyttäjä voi yrittää etsiä tarpeettomia tiedostoja, mutta tiedossa on kova urakka, sillä poistettavat tiedostot voivat olla hajallaan kymmenissä eri kansioissa. Tarjoamme siksi levyn puhdistamiseen Clean Master -ohjelman, joka hoitaa homman minuutissa.

Clean Master tutkii kaikki ne kiintolevyn sopukat, joihin Windows, verkkoselaimet ja eri ohjelmat tallentavat väliaikaisia tiedostojaan. Sitten ohjelma näyttää, kuinka paljon kiintolevylle olisi mahdollista raivata lisää tallennustilaa. Enää tarvitsee napsauttaa vain yhtä painiketta, niin kiintolevystä tulee kerralla entistä väljempi. Ohjelman muut työkalut vaativat maksullisen version, mutta tässä artikkelissa esiteltävän kiintolevyn puhdistuksen voi tehdä täysin maksutta.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".