Moderneissa puhelimissa ei tarvitse käynnistää sovelluksia jokaisen tehtävän suorittamiseksi tai lisätietojen hankkimiseksi. Sekä Android- että iPhone-puhelimien aloitusnäyttöön voi nimittäin lisätä niin kutsuttuja pienoisohjelmia, jotka tuovat esimerkiksi sääennusteen, valuuttakurssit ja monet muut hyödylliset tiedot helposti saataville. Monien Google Play Kaupasta ja Applen App Storesta ladattavien sovellusten mukana puhelimelle asentuu myös pienoisohjelma, jonka ansiosta sovellusta voi käyttää sitä varsinaisesti avaamatta.

Pienoisohjelmatrendin pani alulle Microsoft jo kauan ennen nykyaikaisia matkapuhelimia. Yritys lanseerasi jo vuonna 1997 Windows 95 -käyttöjärjestelmään Active Desktop -lisäosan, joka oli kiinteä osa myös Windows 98 -käyttöjärjestelmää. Active Desktopin avulla Windowsin työpöytätapetti pystyi lataamaan sisältöä verkkosivuilta. Pienoisohjelmien taustalla oleva idea oli siis käytännössä katsoen syntynyt, koska tällä tavalla Työpöydälle sai ajantasaista ja jopa interaktiivista tietoa. Tuon ajan tietokoneet osoittautuivat valitettavasti liian heikoiksi näiden uusien mahdollisuuksien hyödyntämiseen, eikä Active Desktop saanut sellaista tunnustusta, jonka toiminto olisi ansainnut.

Kymmenen vuotta myöhemmin Microsoft kokeili toimintoa uudelleen Windows Vistassa, jossa otettiin käyttöön Vista Sidebar -toiminto. Sen avulla Työpöydän reunaan pystyi lisäämään pieniä lisätyökaluja eli widgetejä, esimerkiksi sääennusteen tai kalenterin. Windows Vistasta ei kuitenkaan koskaan tullut Microsoftin toivomaa menestystä, koska käyttöjärjestelmä oli raskas ja monesti erittäin epävakaa. Windows 7:ssä julkaistiin myöhemmin vastaava toiminto, jonka nimi oli Desktop Gadgets ja joka toimi pääosin samalla tavalla kuin Vistassa. Microsoft yritti lanseerata pienoisohjelmia myös Windows 8:ssa, Windows 10:ssä ja jälleen Windows 11:ssä. Enää käteviä pienoisohjelmia ei kuitenkaan ole pantu Työpöydälle, vaan ne sijaitsevat pienessä valikossa, joka avautuu Windowsin tehtäväpalkin kautta.

Näppärä pienoisohjelmapaketti

Jos valikkoon kootut pienoisohjelmat ovat mielestäsi liian piilossa, voit lisätä monia työkaluja suoraan Windowsin Työpöydälle. Sitä kautta hyödyllisiin toimintoihin pääsee nopeasti käsiksi – samaan tapaan kuin puhelimessa. Tehtävään tarvitaan vain Etunurkasta ladattava 8GadgetPackohjelma, joka toimii sekä Windows 10:ssä että 11:ssä.

Ohjelmassa on 62 kätevää pienoisohjelmaa, joissa on paljon erilaisia toimintoja. Suoraan Työpöydällä voi esimerkiksi tarkistaa päivitetyn sääennusteen tai jonkin tietokoneen laitteiston tilan. Yksityiskohdat tietokoneen prosessorin, kiintolevyn tai verkon tilasta ovat hyödyllistä tietoa, joka auttaa kokonaiskuvan hahmottamisessa. Tietokoneen tilatiedot tiivistävien pienoisohjelmien lisäksi Työpöydälle voi asentaa vaikkapa kätevän taskulaskimen, jotta se on aina valmiina laskutehtäviin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".