Istut mukavasti, valoa on himmennetty sopivasti ja työtuoli on säädetty oikein. Ympäristö on rauhallinen. Toisin sanoen olosuhteet töiden tekemiseen ovat optimaaliset. Nyt pitäisi saada aikaiseksi se hallituksen kokouspöytäkirja, jonka kirjoittamista olet lykännyt jo jonkin aikaa.

Avaat Word-ohjelman ja aloitat kirjoittamisen: ”Hyvät yhdistyksen jäsenet. Tässä tiivistelmä...” – ja sitten työsi keskeyttää selaimessa näkyvä ilmoitus. Facebookin Messengerissä on uusi viesti, ja muutaman sekunnin kuluttua saat ilmoituksen myös kolmesta uudesta sähköpostiviestistä. Onkohan siellä jotain tärkeää? Päätät tarkistaa, koska sehän kestää vain hetken... Tunnistatko edellä kuvatun tilanteen, jossa selittämättömään digitaaliseen selailuun kuluu yhtäkkiä 15 minuuttia, vaikka piti tehdä jotain ihan muuta?

WriteMonkey-työkalu auttaa välttämään ne umpikujat ja ansat, joihin tietokoneen käynnistämisen jälkeen voi ajautua. Kyseessä on hyvin yksinkertainen kirjoitusohjelma, joka ei tarjoa Wordista, Google Docsista, LibreOfficesta tai muista perinteisistä kirjoitusohjelmista tuttuja vaihtoehtoja ja ominaisuuksia. Siinä ei voi esimerkiksi muotoilla ja muokata tekstiä, käyttää luettelomerkkejä, jakaa tekstiä kappaleiksi eikä leikitellä koristeellisilla fonteilla. Ohjelmalla voi vain kirjoittaa, ikään kuin vanhanaikaisella kirjoituskoneella.

Siis kaiken muun sijaan keskittyä tärkeimpään eli tekstin tuottamiseen. Esimerkiksi Google Docsiin verrattuna ohjelmassa eivät häiritse myöskään sähköpostiviestit, ilmoitukset tai mielenkiintoiset Facebook-päivitykset, jotka normaalisti vilkkuvat selaimessa ja saattavat viedä huomion pois itse tehtävästä.

Muotoile jälkikäteen

Jos tiedosto on tarkoitus lähettää esimerkiksi jonkin yhdistyksen jäsenille, tekstiä voi tarvittaessa muotoilla kirjoittamisen jälkeen toisella ohjelmalla tai työkalulla. Tekstin merkitseminen, kopioiminen ja liittäminen esimerkiksi Microsoft Wordiin tai Google Docsiin on helppoa. Oikealla olevaan laatikkoon on koottu muutamia hyviä vinkkejä ja niksejä, jotka yhdessä WriteMonkeyn kanssa auttavat keskittymään kirjoittamiseen.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".