Monille tietokoneen käyttäjille tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmat ovat tärkeimpiä tietokoneeseen asennettavia ohjelmia. Ilman tekstinkäsittelyohjelmaa ei voikirjoittaa kutsuja, valituskirjeitä ja hakemuksia, ja ilman taulukkolaskentaohjelmaa budjettien laatiminen on hankalaa. Microsoft 365, joka tunnettiin aiemmin nimellä Microsoft Office, on tehokkaiden ohjelmiensa, Wordin, Excelin ja PowerPointin, ansiosta jo pitkään ollut sekä yritysten että yksityishenkilöiden valinta toimisto-ohjelmistoksi.

Microsoftin toimisto-ohjelmiston maksullinen versio on kuitenkin kallis, ja juuri nyt peruspaketti maksaa peräti 69 euroa vuositilauksena. Onneksi kalliille tietokoneen Office- paketille on paljon hyviä ilmaisia vaihtoehtoja. Erityisen iloisia olemme kolmesta: LibreOffice, Google Workspace ja Microsoft 365:n ilmaisversio. Meidän on vaikea päättää, mikä näistä kolmesta ilmaisesta toimisto-ohjelmistosta on sopivin, sillä jokaisella niistä on hyvät ja huonot puolensa.

LibreOffice, Google ja Microsoft

Vapaaehtoisten ohjelmoijien avoimen lähdekoodin projektina kehittämässä ilmaisessa LibreOffice-toimisto-ohjelmistossa on samat perustoiminnot kuin maksullisissa ohjelmissa, ja se on saatavana fyysisenä ohjelmana Windowsille. LibreOfficessa on peräti kuusi toimistotyökalua, joita voidaan käyttää kaikkien mahdollisten tehtävien ratkaisemiseen, mutta työkalujen valikot ovat vanhahtavia, eikä asiakirjoja tallenneta automaattisesti niiden muokkaamisen aikana.

Googlen verkkopohjainen toimisto- ohjelmisto toimii myös melko hyvin. Asiakirjat tallentuvat jatkuvasti itsestään, yhteistyö muiden kanssa on helppoa, ja ohjelmat toimivat hyvin kaikkien tiedostotyyppien kanssa. Googlen toimisto-ohjelmisto tosin vaatii Google-tilin, ja jos työskentelet suurten asiakirjojen parissa, se voi hidastaa työtä. Googlen toimisto-ohjelmisto on lisäksi vain verkkopalvelu, joten et saa fyysistä ohjelmaa tietokoneellesi LibreOfficen tapaan.

Lisäksi on Microsoftin ilmainen Microsoft 365 -versio. Toimisto-ohjelmisto on samanniminen kuin maksullinen Windows-versio, mutta kaikki tapahtuu verkossa ja edellyttää Microsoft- tunnuksia. Saat hyviä ohjelmia, kuten Word, Excel ja PowerPoint, mutta vähemmän toimintoja ja huomattavasti hitaamman suorituskyvyn. Suurin haittapuoli on kuitenkin pieni ilmainen pilvitallennustila. Maksuttoman toimisto-ohjelmapaketin valinta on siis päätettävissäsi, sillä se riippuu suuresti tarpeistasi. Esittelemme jokaisen toimisto-ohjelmiston perusteellisesti ja kerromme kaikki hyvät ja huonot puolet, mutta kaikkia ohjelmistopaketteja kannattaa kokeilla itse.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".