Uskollinen, mutta hieman kömpelö apulainen. Näin uskon monen ajattelevan pdf-tiedostoista, joiden kanssa olemme saaneet työskennellä jo neljä vuosikymmentä. Nyt voisi olla hyvä aika arvioida tuota tulkintaa uudelleen, sillä pdf-tiedostot venyvät muuhunkin kuin äkkiseltään luulisi.

Pdf-muodon on kehittänyt ja lanseerannut Adobe vuonna 1992. Portable Document Format -muodon lähtökohtana oli, että grafiikkaakin sisältävät tekstidokumentit voisi esittää kaikille saman näköisenä riippumatta siitä, mikä ohjelma tai mitä fontteja tietokoneelle on asennettuna.

Word kun ei tätä yhdenmukaista käyttökokemusta ole tuolloin tai edes nykyään pystynyt tarjoamaan. Word-asiakirjat näyttävät usein hyvinkin erilaisilta riippuen siitä, mikä Word-versio tietokoneessamme on. Muuntamalla Word-dokumentin pdf-muotoon saat kuitenkin aikaiseksi tiedoston, joka näyttää aina samalta sekä sinulle että muillekin, joille dokumentin jaat.

Hallitseva tiedostomuoto

Formaattiin on tehty 32 vuodessa vain pieniä parannuksia. Huolimatta internetistä, älypuhelimista, sosiaalisesta mediasta, tekoälystä ja lukuisista muista tekniikan edistysaskelista vanha kunnon tiedostomuoto elää yhä ja voi vallan hyvin. Pdf on edelleen se muoto, johon muunnamme tiedostot, kun haluamme lähettää ne muille ilman riskiä ulkonäön tai sisällön muuttumisesta.

Tutkijat ja ministeriöt julkaisevat jopa virallisia raportteja tässä muodossa. Se on selvästi tiedostomuoto, joka on tullut jäädäkseen, eikä sillä ole varteenotettavia kilpailijoita. Formaatista on tullut Windowstietokoneissa niin hallitseva, että voimme tallentaa pdf -muodossa mistä tahansa sovelluksesta pikakomennolla CTRL + P, jota käytetään myös tulostimella tulostamiseen.

Tilanne on kuitenkin hiljattain muuttunut, sillä pdf-tiedostoja voi nykyään muokata ilman Adoben omaa maksullista ohjelmaa Adobe Acrobatia. PDFgear tarjoaa ilmaisen arsenaalin työkaluja pdf-tiedostojen muokkaamiseen. Voit esimerkiksi poimia pdf-tiedostoista yksittäisiä sivuja tai muuttaa tiedostojen kokoa pakkaamalla niitä. Yhteensä ohjelmassa on 22 työkalua, joista neljä tärkeintä esittellään tässä artikkelissa

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".