Olin melkein murheen murtama, kun Microsoft muutama vuosi sitten lähetti Windows Movie Makerin eläkkeelle. Se oli hyvin yksinkertainen ja hillitty, mutta myös varsin tehokas ohjelma, jonka avulla sain muokattua sekalaiset videopätkäni Windowsissa kokonaisiksi elokuviksi. Ohjelman yksinkertaisuus oli myös sen vahvuus, sillä kuka tahansa ikään ja taitotasoon katsomatta pystyi hahmottamaan ohjelman nopeasti ja aloittamaan omien videoidensa muokkaamisen.

Ei hyvää korvaajaa

Mielestäni Microsoft ei koskaan löytänyt Movie Makerille kunnon korvaajaa. Aluksi poistetun ohjelman tilalle tuli Windows Live Movie Maker 2009, ja sen jälkeen pienten elokuvaprojektien editoimiseen Windowsissa oli käytettävä käyttöjärjestelmän omaa Galleria-sovellusta ja sen videoeditointityökaluja. Vaihtoehtona oli ostaa ja asentaa jokin suuri ja kehittynyt kolmannen osapuolen ohjelma.

Mikään näistä ratkaisuista ei houkuttanut minua, sillä kaipasin vanhaa kunnon Movie Makeria, joka oli ketterä, helppokäyttöinen ja nopea. Odotukseni olivat siksi korkealla, kun kuulin, että Microsoft oli päättänyt ostaa verkkopohjaisen Clipchamp- videoeditointityökalun. Olin käyttänyt ohjelmaa satunnaisesti aiemmin ja tajusin, että jos Microsoft voisi ottaa sen käyttöön Windowsissa, pieniä videoita olisi taas hauskaa muokata tietokoneella. Onneksi Microsoft onnistui.

Vihdoinkin hyviä videoita

Clipchampista on nyt tullut itsenäinen Windows-ohjelma, jonka avulla voi yhtäältä kursia nopeasti kokoon yksinkertaisia videoita, mutta joka sopii toisaalta myös useita video- ja ääniraitoja sisältävien edistyneempien tuotosten alustaksi. Mikä tärkeintä, työkalu on helppokäyttöinen ja -tajuinen myös kokemattomien videoeditoijien näkökulmasta.

Clipchampissa on intuitiivinen käyttöliittymä, jossa voi raahata ja pudottaa tiedostoja, lisätä siirtymiä, leikata videopätkiä sekä säätää värejä ja ääntä. Ohjelmassa on myös useita valmiita mallipohjia, joiden avulla vähilläkin editointitaidoilla saa nopeasti aikaiseksi sangen ammattimaisia videoita. Tässä artikkelissa esittelemme ainoastaan ohjelman perustoiminnot, mutta halutessasi voit tutustua ohjelmaan omatoimisesti ja perehtyä tarkemmin muihin sen tarjoamiin editointityökaluihin.

Clipchamp on esiasennettu valmiiksi joihinkin Windows 11 -tietokoneisiin, mutta jos omalla tietokoneellasi ei vielä ole sitä, voit ladata sen Microsoft Storesta.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".