Olen harrastanut pikkupojasta asti omia, pieniä videoprojekteja. Myöhemmin olen saanut tehdä videoita myös työssäni videojournalistina, ja niinpä minulle on kertynyt kattava ymmärrys ja osaaminen videoeditointiohjelmista. Pääasiassa olen käyttänyt kalliita ammattilaisohjelmia, kuten Adoben Premiere Prota, koska olen kuvitellut, ettei hyviä ilmaisohjelmia videoiden käsittelyyn ole tarjolla.

Todellisuudessa olisin voinut säästää pitkän pennin maksullisten ohjelmien lisensseissä, sillä videoiden editointiin on olemassa myös erinomaisia ilmaisia vaihtoehtoja. Kotimikro testasi niistä neljä, ja ne kaikki täyttävät niin videoharrastajan kuin tavallisen tietokoneen käyttäjän tarpeet. Ohjelmat ovat helppokäyttöisiä, ja niissä on paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia.

Ohjelmia erilaisiin tarpeisiin-

Kaikki testaamamme ohjelmat ovat yleisesti ottaen hyviä, ja ne noudattavat samaa, tuttua rakennetta: näytöllä on aikajana, jolle videoleikkeet ja äänitiedostot sijoitetaan, sekä toistotoiminto, jolla voi katsella työn alla olevaa videota – ja ainakin yksi työkalupalkki, josta saa lisättyä videoleikkeeseen siirtymiä, tehosteita ja erilaisia suodattimia. Se, mitä näistä neljästä ohjelmasta juuri sinun kannattaa käyttää, riippuu pitkälti omista tarpeistasi ja kokemuksestasi videoiden editoimisesta tietokoneella.

Aloittelevalle leikkaajalle suosittelemme Lightworks -ohjelmaa. Siinä asetukset ovat helposti löydettävissä, eivätkä toiminnot huku erilaisten työkalujen, suodatinten ja efektien joukkoon. Kokeneelle ja suurempien projektien parissa työskentelevälle käsittelijälle taas sopinee kattavampi ohjelma DaVinci Resolve. Siinä on lähes kaikki samat työkalut ja mahdollisuudet kuin kalliimmissa ammattiohjelmistoissakin. Shotcut ja Clipchamp on optimoitu nimenomaan lyhyiden videoiden luomiseen.

Shortcutin helmi ovat videoihin lisättävät ilmaiset tehosteet. Clipchamp on Microsoftin oma videoeditointiohjelma Windows-käyttöjärjestelmälle. Sillä on rajansa, mutta se on käyttäjäystävällinen ja valmiiksi esiasennettu tietokoneisiin, joissa on Windows 11. Windows 10 -järjestelmää käyttävät voivat ladata ohjelman itse verkosta. Kaikki neljä ohjelmaa ovat ladattavissa kotisivuiltamme, ja jokaisella niistä on omat vahvuutensa ja puutteensa.

Tässä artikkelissa esittelemme ohjelmat yksitellen, ja autamme päättämään, mitä ohjelmaa juuri sinun kannattaa seuraavan videoprojektisi editointiin käyttää. Erityisen ihastuneita olemme DaVinci Resolve -ohjelmaan, jota käsittelemme tarkemmin lehden seuraavassa numerossa. Silloin näytämme vaiheittain, miten hyödynnät sitä omissa projekteissasi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".