Kalleimpien kännyköiden hinnat ovat kohonneet viime vuosina pilviin. Esimerkiksi huippuluokan puhelin voi nykyään maksaa helposti yli 1 300 euroa. Sillä summalla saa yleensä matkapuhelimen, jossa on salamannopea prosessori, paljon tallennustilaa, laadukas kamera lähes ammattimaisten videoiden kuvaamiseen sekä useita edistyksellisiä tekniikoita.

Kysymys kuuluu kuitenkin, onko hankinta hintansa arvoinen – ja eikö nykyaikainen halpa kännykkä ole oikeasti niin hyvä, että silläkin pärjää? Uusimmat lippulaivamallit ovat saaneet yhä vaikuttavampia ominaisuuksia, mutta myös markkinoiden halvemmista puhelimista on tullut entistä tehokkaampia ja kehittyneempiä. Kotimikro on siksi testannut kahta hintahaitarin vastakkaisissa päissä olevaa matkapuhelinta selvittääkseen, selviääkö halvalla kännykällä tavallisista arjen tehtävistä.

Näin kännykät testattiin

Testasimme tällä kertaa kahta puhelinta, joissa on Androidin ajantasainen versio. Kyseisen käyttöjärjestelmän valinta johtuu siitä, että se on ainoa järjestelmä, joka on saatavilla kaikkien hintaluokkien puhelimiin aivan halvimmista kännyköistä markkinoiden kalleimpiin. Testin halpa puhelin on OnePlus Nord CE 3 Lite, joka maksaa tätä kirjoitettaessa 270 euroa.

Vertailun kallis puhelin on upouusi Samsung Galaxy S23 Ultra, ja valitsimme Samsungin puhelimen version, joka maksaa tällä hetkellä huikeat 1 450 euroa. Hinta voi tosin nousta vielä siitäkin 1 650 euroon, jos haluat kännykkään enemmän tallennustilaa ja RAM-muistia. Kumpaakin puhelinta kokeiltiin 20 päivää sellaisiin arkisiin tehtäviin, joihin älypuhelinta normaalisti käytetään.

Testi sisälsi kaikkea mahdollista videon tallentamisesta ja navigoinnista perustehtäviin, kuten soittamiseen ja uutisten lukemiseen verkosta. Testissä ei selvitetty sitä, kumpi näistä kahdesta kännykästä on parempi, sillä yli tuhat euroa kalliimpi ja uusimmilla komponenteilla varustettu Samsungin puhelin on selvästi suorituskykyisempi. Tarkoituksena ei ole suositella, kannattaisiko hankkia oikealla oleva kallis Samsung vai vasemmalla näkyvä halpa OnePlus. Sen sijaan tarkoitus on näyttää, mitä saat, kun ostat kalliin tai halvan puhelimen. Saat luultavasti hyvin vastinetta rahoillesi, kun ostat halvan kännykän. Alle 300 eurolla pääsee pitkälle, ellei laitteelle ole erityisiä vaatimuksia.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".