Lojuuko kotona vanha älypuhelin, jota ei enää käytetä? Se kannattaa yrittää myydä tai sitten lahjoittaa eteenpäin. Laite täytyy silloin tyhjentää kaikista tiedoista, jotta uusi omistaja ei pääsisi käsiksi yksityisiin asioihin – kuten omiin kuviin, videoihin, muistiinpanoihin ja salasanoihin.

Tehdasasetuksiin nollaamisen luulisi tyhjentävän koko laitteen, ja iPhonen kohdalla niin tapahtuukin. Android- puhelimen kohdalla tilanne on toinen: nollaus tyhjentää kyllä laitteen kansiot, ja se näyttää päälle päin kuin uudelta ja täydellisen tyhjältä. Tiedostojen poistaminen Androidissa ei kuitenkaan poista niitä lopullisesti ja kokonaan. Vain tiedostojärjestelmän viittaus poistetaan, mutta tiedosto datamäärineen jää yhä laitteen tallennustilaan. Tiedosto katoaa kokonaan vasta, kun sen päälle tallennetaan jotain muuta, ja siksi ulkopuolinen voi palauttaa tiedostot käyttöön melko helposti.

Apua on onneksi tarjolla, sillä Android-sovellus iShredder hävittää kaikki puhelimesta poistettujen tiedostojen jäänteet. Tietoturvayhtiö Protectstarin kehittämä iShredder on kerännyt maailmanlaajuisesti kolme miljoonaa käyttäjää hyvästä syystä. Sovellus käyttää tehokasta menetelmää poistaessaan älypuhelimesta tiedostojen jäänteitä. Sovellus täyttää kansainväliset standardit, ja useat hallitukset sekä tiedustelupalvelut ovat ottaneet iShredderin käyttöön tiedostojen tuhoamisessa.

Laita iShredder töihin

Käytännössä iShredder tallentaa uutta tietoa aiemmin poistettujen tiedostojen päälle niin, ettei laitteella olleita tiedostoja voi enää palauttaa käyttöön. Sovelluksessa valitaan vain poistettavat kohteet, ja sen räätälöidyt algoritmit hoitavat kaiken muun. Puhdistuksen jälkeen käyttäjä saa tarkan selonteon siitä, mitä laitteelta on poistettu ja kuinka se on tehty.

Protectstar lupaa, että yksityisten tietojen jäänteet poistetaan lopullisesti eikä poistettuja tiedostoja voi enää saada millään keinolla käyttöön. Kun vielä lopuksi nollaa puhelimensa uudelleen, niin voi olla varma, ettei uusi omistaja pääse käsiksi laitteelle joskus tallennettuihin tietoihin, vaikka kuinka yrittäisi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".