Kaikilla tietokoneilla pitäisi olla asennettuna joukko perusohjelmia: hyvä selain, virustorjuntaohjelma, videosoitin, pakkaustyökalu, varmuuskopiointityökalu, toimisto-ohjelmapaketti – ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä kuvankäsittelyohjelma. Kuvankäsittelyohjelmat ovat itse asiassa yksi tietokoneiden tehokkaimmista ja monipuolisimmista työkaluista, sillä ne tarjoavat lähes rajattomat mahdollisuudet valokuvien ja muiden kuvien muokkaamiseen.

Innokkaimmat parantelevat ohjelmassa myös ystävien ja sukulaisten lomakuvat ja koristelevat vaikkapa onnittelukortit. Kuvankäsittelyohjelma on kuin digitaalinen linkkuveitsi, jossa on runsaasti erilaisia toimintoja. Hyvällä kuvankäsittelyohjelmalla valokuvat voi parannella kiinnostavammiksi – sellaisiksi, että niitä kehtaa esitellä myös muille. Jopa yksinkertaisilla työkaluilla, kuten kirkkaus- ja kontrastisäätimillä, on suuri merkitys, ja ne voivat saada kuvissa aikaan todella suuren muutoksen.

Pieniin ja suuriin tehtäviin

Paint.netin kaltainen ohjelma suoriutuu kuvanmuokkauksen lisäksi monista muistakin tehtävistä. Kuviin on sen avulla helppo lisätä esimerkiksi tekstiä tai grafiikkaa. Ohjelma onkin lähes korvaamaton, jos esimerkiksi juhliin tarvitaan kutsuja tai kartalle pitää lisätä pisteitä ja tekstiä. Ohjelmaa voi käyttää myös edistyneempään muokkaukseen ja varsinaiseen kuvamanipulaatioon.

Siinä voi esimerkiksi leikata osia yhdestä valokuvasta ja siirtää niitä toiseen. Tai jos vanhan Erna-tädin hiukset ovat haalistuneet vanhassa valokuvassa epäluonnollisen värisiksi, sävyn voi palauttaa totuudenmukaiseksi. Hyvää kuvankäsittelyohjelmaa käytettäessä vain mielikuvitus on rajana.

Helposti alkuun

Tässä artikkelisarjassa esittelemme Paint.netin perustoiminnot, joilla ohjelman käytössä pääsee helposti alkuun. Kun nämä tekniikat ovat hallussa ja olet valmis suurempiin haasteisiin, voit siirtyä jatkokurssille You- Tubeen tai Googleen. Molemmissa on runsaasti hyviä ja yksityiskohtaisia oppaita, joissa kerrotaan, miten ohjelmaa käytetään.

Tehokkainta on yksinkertaisesti ryhtyä itse kokeilemaan ohjelman toimintoja. Monet videoista ovat englanninkielisiä, mutta ne ymmärtää kyllä pelkkiä kuvia seuraamalla. Yllä olevassa kuvassa on Paint.netin suurpiirteinen esittely, johon on merkitty ohjelman käytetyimmät toiminnot ja työkalut sekä niiden käyttötarkoitukset. Seuraavilla aukeamilla perehdymme yksittäisiin toimintoihin tarkemmin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".