Jos verkossa jokin asia ärsyttää, niin sivustojen hidas latautuminen. Ja jos jokin yritys ei voi sietää hidasta internetiä, se on varmasti Google. Maailman suosituimman selaimen eli Chromen omistava Google päätti vauhdittaa verkkosivustojen latautumista vuonna 2010 muuttamalla sivustoja eniten hidastavaa tekijää eli valokuvia. Suuret ja raskaat kuvat hidastavat verkkosivustoja, koska suurten tiedostojen lataaminen vie enemmän aikaa. Google loi täysin uuden valokuvamuodon, jonka piti korvata tutut PNG ja JPG ja päätyä internetin uudeksi nopeiden kuvatiedostojen standardiksi. Nimekseen uusi tiedostomuoto sai WEBP.

Aiheuttaa ongelmia tietokoneella

WEBP pystyy pakkaamaan kuvia niin, että ne vievät jopa 48 prosenttia vähemmän tilaa kuin PNG-muotoiset kuvat. Mitään standardia siitä ei silti ole tullut. WEBP on kyllä erinomainen tiedostomuoto verkossa, mutta tietokoneella se ei ole yhtä kätevä. Sen ovat varmasti huomanneet kaikki, jotka ovat yläkulman kysymyksen esittäjän tapaan ladanneet tietokoneelleen WEBP-tiedoston. Moni on nimittäin joutunut pettymään. Kilpailijoista eli PNG- ja JPG-tiedostomuodoista poiketen WEBP-tiedostojen aukeaminen riippuu käytetystä ohjelmasta, eivätkä ne aukea kaikilla tietokoneilla ollenkaan.

Ei toimi Valokuvat-sovelluksessa

Microsoft suosittelee valokuvien nopeaan katseluun Windowsissa Valokuvat- sovellusta, mutta WEBP-kuvat eivät näy siinä kuten PNG, JPG ja muut perinteiset kuvamuodot. Microsoftia voisi tässä yhteydessä epäillä Googlen kiusaamisesta, mutta loppujen lopuksi vastuu ongelman ratkaisemisesta kaatuu meidän tavallisten tietokoneen käyttäjien niskaan. Paras tapa ratkaista WEBP-ongelmat on muuntaa tiedostot PNG-muotoon. Tarkoitukseen voi käyttää pientä WEBP Converter -ohjelmaa, jonka esittelemme viereisellä sivulla. Sen jälkeen tiedostojen käsittelyä voi jatkaa kaikissa kuviteltavissa olevissa kuvankäsittelyohjelmissa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".