Etkö ole mestari sen paremmin kynän ja paperin kuin Photoshop-ohjelman siveltimienkään käyttäjänä? Ei syytä huoleen, sillä taideteosten luomiseksi ei enää tarvita taiteellisia lahjoja. Tekoäly laatii mestariluomukset ihmisten puolesta. Viime aikoina on kirjoitettu ja väitelty paljon tekoälystä sekä sen käytön hyödyistä ja sudenkuopista. Yksi vaikuttavimmista tekoälyesimerkeistä on Dall·E 2.

Se on yhtäältä erittäin edistyksellinen ja vaikuttava ja toisaalta uskomattoman yksinkertainen ja suoraviivainen ohjelma. Ehkä juuri siksi siitä on tullut äärimmäisen suosittu.

Sanoista kuviksi

Dall·E 2 toimii lähes samaan tapaan kuin oikea graafikko tai kuvittaja. Aluksi sille kerrotaan, millainen kuva on toiveissa, ja sen jälkeen Dall·E 2 loihtii taideteoksen tehtävänannon pohjalta. Lihaa ja verta olevalta taiteilijalta työhön voisi kulua päiviä tai viikkoja, mutta tekoäly hoitaa homman muutamassa sekunnissa, ja tuloksessa taideteoksen tyyli, aihe ja realismin tai abstraktion aste ovat täsmälleen toivotunlaiset. Käytännössä ohjelmaan kirjoitetaan teksti eli niin kutsuttu kehote. Kehote on tietokoneelle syötettävä tekstinpätkä, jonka lopputuloksena syntyy kuva. Kehotteen mielikuvituksellisuudelle ei ole rajoja.

Toiveeksi voi tietysti kirjoittaa kuva-aiheen, mutta sen lisäksi voi ilmoittaa myös tyylilajin, vaikkapa brutalismin, tai valokuvan tapauksessa sen kameran ja kuvausasetukset, joilla taideteos on ikään kuin otettu – esimerkiksi ”GoPro laajakulma” tai ”canon ef 105 mm f/2.8”. Ohjeet voi määritellä niin tarkasti tai epätarkasti kuin haluaa. Mitä tarkemmat ohjeet, sitä enemmän ihminen vaikuttaa lopputulokseen. Tämän ja seuraavien aukeamien esimerkkikuvilla yritämme näyttää, kuinka monipuolisia ja vaikuttavia taideteoksia Dall·E 2:lla voi luoda. Kaikki riippuu siitä, millaisen tekstin ohjelmalle syöttää.

Helposti alkuun

Tässä artikkelissa annamme vaiheittaiset ohjeet Dall·E 2 -ohjelman käyttämiseen. Ensin on rekisteröidyttävä käyttäjäksi, minkä jälkeen voi aloittaa tutustumisen tekoälyyn. Mahdollisimman hyvien kehotusten keksiminen ja sitä myöten mahdollisimman hyvien lopputulosten saaminen ei ole heti ihan helppoa. Dall·E 2 ei ainakaan vielä ymmärrä suomea, joten robotin kanssa pitää kommunikoida englanniksi.

Jos sinulla on vaikeuksia ilmaista itseäsi ymmärrettävästi englanniksi, voit kirjoittaa kehotteet ensin johonkin käännöstyökaluun, esimerkiksi Google Translateen. Sillä voi kääntää sanoja ja lauseita suomesta englanniksi ainakin kotitarpeiksi. Kokeile rohkeasti, niin näet omin silmin, mihin tekoäly todella pystyy.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".