Tietokoneen näppäimistön oikeassa yläkulmassa, vähemmän käytettyjen Scroll Lock- ja Pause/Break-näppäinten vieressä on näppäin, jossa lukee PrScr tai Print Screen. Kyseisen näppäimen alkuperäinen tehtävä oli lähettää näytöstä otettu kuva tulostimelle, jotka siihen maailman aikaan olivat pistematriisitulostimia. Nykyään näppäintä käytetään tilannekuvan tallentamiseen joko koko näytöstä tai aktiivisesta sovellusikkunasta.

Kun näppäintä painetaan samaan aikaan Windows-näppäimen kanssa, kuva koko näytöstä tallentuu dokumentaatioksi tietokoneen muistiin. Näyttökuvia voi käyttää esimerkiksi verkkosivulla näkyvän tuotteen hinnan todistamiseen tai virheilmoituksen näyttämiseen taitavammille tietokoneen käyttäjille. Toiminto on erittäin hyödyllinen myös silloin, jos näytölle tulee ilmoitus, jota ei ehdi lukea ennen kuin se katoaa. Tallennetusta näyttökuvasta tekstin voi lukea kaikessa rauhassa. Näyttökuvan voi tallentaa niin näytön aktiivisesta ikkunasta kuin koko näytöstä ja Työpöydästä.

Molemmat toimivat sekä Windows 10- että Windows 11 -käyttöjärjestelmässä. Jos haluat tallentaa kuvan ainoastaan sillä hetkellä aktiivisena olevasta ikkunasta, pidä myös Alt-näppäintä alas painettuna samalla kun painat kahta muuta kuvanottonäppäintä. Tämä on helpoin tapa tallentaa kuva näytöstä, sillä Windows tallentaa otoksen suoraan kiintolevylle ilman erillistä ohjelmaa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".