Valokuvien ottaminen on nykyään helpompaa kuin koskaan. Kaikissa moderneissa älypuhelimissaon vähintään yksi kyvykäs kamera, jonka saa käyttöön muutamassa sekunnissa. Digitaalisen kuvan ottamiseen ei tarvita kuin yksi painallus, ja aivan yhtä helposti kuvan voi ladata pilvitallennuspalveluun suoraan puhelimelta.

Tämä kaikki on lähtökohtaisesti näppärää ja täysin viatonta, mutta esimerkiksi Google Kuvat -palveluun ladattu kuva sisältää pinnan alla myös henkilökohtaisia tietoja, joita joku tuntematon saattaa haluta käyttää hyväkseen. Kuvittele esimerkiksi, että olet ostamassa käytettyä kitaraa Tori-sivustolta.

Löytämäsi kitara näyttää ensi silmäyksellä hyvältä, mutta pyydät silti varmuuden vuoksi muutamia lisäkuvia, koska haluat myyjän toimittavan kitaran sinulle postitse. Myyjä lähettää kuvat linkkinä omaan albumiinsa Google Kuvat -palvelussa. Kuvissa näkyy vain kitara ja sen taustalla valkoinen seinä.

Mukaan myyjä on kirjoittanut kitaran kuntoa kuvaavan tekstin, mutta sen lisäksi muita tietoja ei ole. Muutamassa minuutissa voit kuitenkin selvittää, millä tavalla ja milloin kuvat on otettu sekä missä päin maailmaa valokuvaaja ja kitara olivat kuvaushetkellä.

Piilotetut tiedot juoruavat

Digitaalisiin kuviin kätkeytyy todellisuudessa paljon enemmän tietoa kuin mitä paljaalla silmällä näkee. Jos lataat käytettyä kitaraa esittävät kuvat tietokoneellesi, saat hetkessä selville tietoja, joista osa voi olla kuvaajan kannalta arkaluontoisia.

Salapoliisityöhön tarvitaan vain tietokone ja internetyhteys. Kuvista näkyy esimerkiksi, että kitara on kuvattu Samsung Galaxy S21 5G -puhelimen kameralla 17. heinäkuuta 2021 kello 13.16 tietyssä pienessä maalaiskylässä sijaitsevassa osoitteessa. Simppeli kitaraa esittävä valokuva voi siis paljastaa, missä joku tuntematon ihminen asuu. Juorukellona toimii kuvan metadata, jota kutsutaan myös nimellä EXIF-tiedot. Jokainen digitaalinen valokuva sisältää listan, johon on koottu useita yksityiskohtaisia tietoja kuvasta.

Tiedoista käy ilmi, mitä kameraa ja mitä kameran asetuksia kuvatessa on käytetty. Esimerkiksi kuinka suuri valokuva on megapikseleinä, käytettiinkö kuvauksessa salamaa, kuinka paljon kuvaa on zoomattu tai kuinka paljon siihen on lisätty kirkkautta. Kaikki meistä eivät välitä, vaikka tiedot kamerasta ja sen asetuksista olisivat muiden saatavilla. Mutta valokuvan tietoluettelossa on myös kohtia, jotka osoittavat, missä ja milloin kuva on otettu – ja se voi olla yksityisempää tietoa. Jos muut ihmiset pää sevät kuviisi käsiksi, he voivat helposti selvittää liikkeesi sekä maantieteellisesti että ajallisesti.

Poista piilotetut tiedot

EXIF-tiedot ovat käteviä, sillä ne helpottavat valokuvien lajittelua. Yksityisyyden kannalta piilotetut tiedot voivat kuitenkin olla ongelmallisia. Facebook, LinkedIn ja muut vastaavat sosiaaliset mediat poistavat sen vuoksi automaattisesti tiedot kuvista, jotka kyseisille alustoille tallennetaan.

Mutta jos jaat esimerkiksi valokuvia sisältävän kansion, tilanne on täysin erilainen. Jos et ole poistanut tietoja valokuvista itse, kuka tahansa kuvia katsova pääsee halutessaan käsiksi kuvien EXIF-tietoihin ja siten myös henkilökohtaisiin tietoihisi. Vastaanottajan ei tarvitse kuin ladata kuvat tietokoneelleen, ja jo muutaman Google-haun sekä parin koordinaattijärjestelmään syötetyn merkinnän avulla hänen on mahdollista nähdä, missä olet ollut. Piilotetut tiedot kannattaa siis siivota ennen kuvien jakamista muille.

Ascomp Photo Anonymizer -ohjelmalla kaikki tiedot voi poistaa valokuvasta tai koko albumista. Sillä tavalla yksityisyys säilyy, vaikka valokuvia jakaisi internetissä. Ascomp Photo Anonymizer on ilmainen, ja se on valmiina Etunurkassa. Lataa ja asenna ohjelma ja rekisteröidy käyttäjäksi. Sen jälkeen voit poistaa EXIF-tiedot muutamassa minuutissa ja varmistaa, että vain sinä tiedät, missä ja milloin kuvat on otettu.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".