Olet tullut häistä kotiin ja katsot matkapuhelimestasi valokuvia hääparista. Yksi niistä on aivan täydellinen, ehkä kännykkäkuvaajaurasi paras muotokuva. Molemmilla on leveä hymy kasvoillaan. Taustalla näkyvät meri ja kesäauringon säteet.

Kuva näyttää melkein liian hyvältä ollakseen totta, ja odotat jo innolla digitaalisen täysosumasi näyttämistä onnelliselle pariskunnalle. Mutta sitten huomaat sen: kauempana rannalla kalpea, keski-ikäinen rantaleijona on mennyt vesirajaan, jossa hän kastaa varpaitaan varovasti mereen. ”Mistä tuo nyt tähän tuli?” Miestä ei juurikaan näy kuvassa, ja on täysin mahdollista, että kukaan muu ei kiinnittäisi huomiota häiriötekijään.

Mutta nyt kun olet kerran nähnyt sen, et voi sulkea siltä silmiäsi. Kuvasta on valitettavasti tullut rantaleijonapotretti.

Photoshoppaa Snapseedillä

Ratkaisu on onneksi valmiina. Mies pitää ”photoshopata” pois. Adoben Photoshop-ohjelmaa ei silti kannata rynnätä ostamaan, sillä se maksaa tätä kirjoitettaessa melkein 25 euroa. Siis kuukaudessa! Niin paljon ei monikaan taida haluta maksaa yhden kuvaan eksyneen rantaleijonan poistamisesta.

Tai edes kahden. Onneksi kyseinen ohjelma ei ole välttämätön. Googlen kehittämä Snapseedsovellus hoitaa nimittäin tehtävän aivan yhtä hyvin. Sovelluksessa kuvaa voi zoomata ei-toivottuun kohtaan. Olipa kyse ylimääräisestä auringonpalvojasta tai suurjännitejohdosta kauniissa luontokuvassa, elementin voi poistaa hieromalla sitä sormenpäällä. Samalla Retusointi-nimisellä toiminnolla voi pyyhkiä tarvittaessa esimerkiksi muotokuvista myös liian näkyvät pisamat tai näppylät.

Tausta korvaa poistetun kohdan

Tässä kohdassa saatat miettiä, mitä oikeastaan tapahtuu, kun jokin elementti poistetaan? Tässä kuvaan astuu Googlen laaja kokemus tekoälystä. Sovellus osaa arvata kuvan muun taustavärin perusteella, millä väreillä poistettava alue kannattaa korvata.

Tämä toimii parhaiten luontokuvissa ja muissa sellaisissa otoksissa, joissa tausta on kohtuullisen yhtenäinen, mutta jopa kaupunkikuvissa sovellus on kokemuksemme mukaan taitava arvaamaan, millä väreillä ei-toivotut yksityiskohdat pitäisi korvata. Harjaantumaton silmä ei mitenkään huomaa muutosta alkuperäiseen verrattuna. Snapseedissä on monia muitakin kuvankäsittelytyökaluja, mutta jo pelkästään mahdollisuus poistaa kuvista ei-toivotut ihmiset, eläimet ja kauneusvirheet on tarpeeksi hyvä syy kokeilla ohjelmaa.

Snapseediä voi käyttää sekä iPhone-puhelimissa että Android-käyttöjärjestelmällä toimivissa puhelimissa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".