Windows 10 julkaistiin vuonna 2015, ja sen jälkeen käyttöjärjestelmä kehittyi säännöllisesti puolen vuoden välein. Suuret ja pienet päivitykset toivat uusia ominaisuuksia ja edistysaskelia Windowsiin. Viiden kuuden viime vuoden aikana totuimme tähän, ja useimmat meistä luultavasti kuvittelivat saman jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Windows 11 kaikkien saatavilla

Siksi oli yllättävää, kun Microsoft ilmoitti kesällä 2021, että Windows 10:n korvaajaksi tulisi Windows 11. Vanhaankin käyttöjärjestelmään tulee kyllä päivityksiä aina vuoteen 2025 saakka, mutta suurin osa uuden tietokoneen lähivuosina hankkivista saa Windows 11:n valmiiksi uuden tietokoneensa mukana.

Lisäksi osa ennen vuotta 2021 myydyistä tietokoneista on niin tehokkaita, että nii den Windows 10 -käyttöjärjestelmän voi päivittää uuteen. Tämä tarkoittaa, että Windows 11 -käyttäjien määrä lisääntyy jatkuvasti. Ennen vanhaan lompakko piti kaivaa esiin aina kun Microsoft lanseerasi käyttöjärjestelmästä uuden version, mutta tämä muuttui Windows 10:n myötä ja jatkuu myös uudessa versiossa. Jos tietokoneella on ennestään Windows 10, uuden Windows-version saa siis täysin ilmaiseksi.

Moni lukijoistamme onkin jo ehtinyt siirtyä käyttämään Windows 11 -käyttöjärjestelmää. Koska Windows 11 vaatii laitteistolta tavallista enemmän, käyttöjärjestelmää ei voi suoralta kädeltä asentaa läheskään kaikille tietokoneille. Jos tietokone on vaatimusten mukainen, Windows 11:n voi ladata ilmaiseksi Windows Updaten kautta Windows 10:n asetuksista.

Tuttu Windows

Koska Windowsin ydinjärjestelmä on pidetty samana, useimmat Windows 10:ssä toimivat ohjelmat toimivat myös Windows 11:ssä. Uuden Windows-version ulkonäköön on kuitenkin tehty merkittäviä muutoksia. Sen huomaa heti kun Työpöydän avaa ensimmäistä kertaa. Tehtäväpalkin kuvakkeet ja aloitusvalikko on nimittäin siirretty näytön keskelle.

Eron huomaa välittömästi, koska ne ovat olleet vasemmassa reunassa vuodesta 1995 lähtien. Myös uusia kuvakkeita on lisätty ja kaikissa ikkunoissa on pyöristetyt kulmat. Vaikka muutoksia on paljon, Windows 11 toimii perusperiaatteiltaan samalla tavalla kuin Windows 10. Siksi Windows 11:een siirtyminen ja sen käyttöönotto on helppoa. Tässä artikkelisarjassa tutustumme lähemmin kaikkiin Windows 11:n mielenkiintoisiin ominaisuuksiin ja näytämme vaihe vaiheelta, miten tärkeimmät tehtävät saa suoritettua tässä maailman käytetyimmän käyttöjärjestelmän uusimmassa versiossa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".