1990-luvulla, kun tietokoneissa pyörivät vielä Windows 95, Windows 98, Windows Me ja monet muut jo kauan sitten unohtuneet Windows-versiot, koko käyttöjärjestelmän uudelleenasennus oli säännöllinen rutiini. Tuolloin Windows alkoi muuttua epävakaaksi jo muutaman ohjelman asentamisen jälkeen – ja toisinaan tietokoneen kunto heikkeni, vaikka sille ei asennettu mitään. Windows 10 ja 11 ovat paljon vakaampia, ja molemmissa on myös erinomaisia toimintoja siltä varalta, että Windows ei enää reagoi samalla tavalla kuin upouudessa tietokoneessa.

Ensin voi esimerkiksi kokeilla, ratkaiseeko järjestelmän palautus tai nollaus ongelmat.

Raju toimenpide

Uudelleenasennus on laajin korjaustoimenpide, jonka tietokoneelle voi tehdä. Sen yhteydessä koneelta poistetaan kaikki Windows-asennuksen jäljet ja uusi asennus tallennetaan kiintolevylle. Silloin voi olla sataprosenttisen varma siitä, että kaikki tiedostot tai ongelmia aiheuttavat asetukset on poistettu. Tämä prosessi palauttaa täysin puhtaan Windows-version samoin kuin vanhojen hyvien Windows 95- ja 98-käyttöjärjestelmien aikaan.

Samalla se kuitenkin tarkoittaa, että kaikki ohjelmat pitää asentaa ja asetukset säätää uudelleen. Onneksi tämäkin tehtävä on helpottunut, sillä lähes kaikki ohjelmat voi ladata nopeasti verkosta ja Windows on myös parantanut laitteiden automaattista asennusta.

Asennus USB-muistitikulta

Nykyään uusien tietokoneiden mukana ei yleensä enää toimiteta Windows-dvd:tä. Asennusmedia on siksi luotava itse Microsoftin työkalulla, jonka voi ladata Etunurkasta. Ohjelma noutaa tuoreen version Windows 10:n tai 11:n uusimman version asennustiedostoista ja tallentaa tiedostot USB-muistitikulle Windowsin uudelleenasennusta varten. Asennusprosessissa ei ole mitään erityisen vaikeaa, mutta siinä on lukuisia vaiheita, ja sen aikana on tehtävä erinäisiä valintoja.

Tässä artikkelissa opastamme koko Windows 10:n ja 11:n uudelleenasennuksen läpi. Jos uudelleenasennukselle ei ole tarvetta juuri nyt, tämä artikkeli kannattaa panna talteen, jotta se löytyy helposti, jos Windows jonain päivänä aiheuttaa ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".