Kun Microsoft kesällä 2021 julkisti Windows 11 -käyttöjärjestelmän, mukana oli surullinen lisäviesti: järjestelmää ei voisi asentaa kaikille tietokoneille, joissa on Windows 10. Ensimmäistä kertaa Windowsin historiassa Microsoft asetti hyvin tarkat ja tiukat vaatimukset laitteille, joilla uusi Windows-versio toimii.

Aikaisemmin järjestelmänvaihdoksissa ei ole ollut vastaavia vaatimuksia. Esimerkiksi Windows 8:sta saattoi siirtyä Windows 10:een helposti ja ilmaiseksi. Tämä johti siihen, että Windows 10 levisi käytetyimmäksi Windows-versioksi ennätysajassa.

Tiukat vaatimukset esteenä

Microsoftin uusi lippulaivaversio ei ole ollut yhtä suosittu. Ovathan yrityksen laitevaatimukset todella merkittävät. Tietokoneen on esimerkiksi tuettava uusinta TPM-tekniikkaa ja niin kutsuttua Secure Boot -tekniikkaa, siinä täytyy olla vähintään yhden gigahertsin prosessori ja sen täytyy täyttää useita muita teknisiä vaatimuksia.

Ne kaikki tekevät järjestelmästä vakaamman ja ennen kaikkea turvallisemman. Jos Windows 10:n asetuksissa yrittää tällä hetkellä päivittää Windows 11:een eikä tietokone täytä laitteistovaatimuksia, Microsoft näyttää vain pitkää nenää. Tietokonetta ei yksinkertaisesti ole mahdollista päivittää. Uutta käyttöjärjestelmää ei siis ole näköpiirissä ennen uuden tietokoneen ostamista.

Asennus onnistuu sittenkin

Nyt KotiMikro paljastaa kuitenkin suuren yllätyksen Windows-rintamalla: Windows 11 -käyttöjärjestelmään voi siirtyä, vaikka Windows 10 -tietokone ei täyttäisi Microsoftin asettamia vaatimuksia. Etunurkassa odottavan Rufus-ohjelman avulla Windows 11:n voi nimittäin tallentaa USB-muistitikulle ja asentaa sitä kautta tietokoneelle, jolla on tähän saakka ollut Windows 10.

Rufuksessa on aktivoitava eräs tärkeä ominaisuus. Kun sen tekee, Microsoftin asettamia laitevaatimuksia ei oteta huomioon Windows 11:tä asennettaessa. Jos otat toiminnon käyttöön, tietokoneesi käyttöjärjestelmä voi pian olla Windows 11.

Ei takuita

KotiMikro on testannut tätä kätevää menetelmää tietokoneella, joka ei täyttänyt laitevaatimuksia, ja näin ovat tehneet myös sadat muut asiantuntijat. Se todellakin toimii! Microsoft kuitenkin varoittaa tietoturvariskeistä, jos Windows 11 -käyttöjärjestelmää yritetään käyttää tietokoneilla, jotka eivät täytä laitteistovaatimuksia. Kiertotietä käyttäessä ei siis voi olla varma, että uusi Windows- tietokone toimii yhtä hyvin kuin se toimisi siinä tapauksessa, että se täyttäisi tiukat laitteistovaatimukset.

Kokeilunhaluiselle pc-käyttäjälle tämä on kuitenkin oiva tilaisuus. Tässä artikkelissa opastamme prosessin kaikissa vaiheissa: näytämme, miten Windows 11 valmistellaan Rufus-ohjelmalla, miten järjestelmä asennetaan USB-muistitikulta ja miten Windows 11 kannattaa ottaa käyttöön.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".