Sekä Windows 10:ssä että 11:ssä on kätevä toiminto, joka auttaa pitämään tietokoneen suojattuna. Aina kun koneelle luodaan uusi käyttäjätili, järjestelmänvalvoja voi päättää, saako uusi käyttäjä tehdä tietokoneella KAIKKEA – eli toimia toisena järjestelmänvalvojana – vai onko hän vain tavallinen käyttäjä, joka ei esimerkiksi voi asentaa ohjelmia ilman järjestelmänvalvojan lupaa.

Windowsin asentamisen tai tietokoneen käyttöönoton yhteydessä luotu käyttäjätili on aina järjestelmänvalvoja.

Suojaa ohjelmia vastaan

Tietokoneelle asennetut ohjelmat eivät oletusarvoisesti saa täysiä oikeuksia tehdä muutoksia tietokoneeseen. Turvatoimi varmistaa, ettei koneelle vahingossa ladata ohjelmia, jotka aiheuttaisivat Windowsille peruuttamatonta vahinkoa. Toisaalta suojausominaisuus tarkoittaa myös sitä, että jotkin ohjelmat eivät toimi kunnolla, koska samainen Windowsin tietoturvaominaisuus rajoittaa niiden toimintaa.

Joskus ohjelmat pitää pakottaa toimimaan järjestelmänvalvojana, jotta ne voivat luoda, poistaa ja muokata tiedostoja ja tietokoneen asetuksia. Se on tarpeen esimerkiksi silloin, kun komentokehotteen SFC-työkalua käytetään Windowsin ja kiintolevyn virheiden etsimiseen, ja siihen voi törmätä myös optimointiohjelmissa. Seuraavassa kerromme, miten Windowsin saa käynnistämään ohjelman järjestelmänvalvojana – sekä aloitusvalikosta että Resurssienhallinnasta tai Työpöydältä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".