Ovatko tiedostosi tallessa tietokoneella vai jossain verkon tallennuspaikassa? Vastauksesi on todennäköisesti molemmissa. Osa tiedostoista on yleensä paikallisesti omalla tietokoneella. Tällaisia ovat esimerkiksi Word-asiakirjat tai muut tiedostot, joita olet tallentanut tietokoneellesi ohjelmista ja joita haluat ehkä jatkokäsitellä muissa tietokoneohjelmissa. Muut tiedostot ovat verkossa esimerkiksi sähköpostien liitteinä ja asiakirjoina Google Drivessa tai jossain muussa palvelussa.

Nämä ovat tyypillisesti tiedostoja, joita käytät eri tietokoneilla ja joita jaat kollegoiden ja perheenjäsenten kanssa. Näiden tallennustilojen välillä on selkeä yhteys, sillä todellisuudessa tiedostoja tarvitaan usein molemmissa paikoissa. Verkossa olevien tiedostojen ei ole tarkoitus pysyä verkossa ikuisesti, vaan ennemmin tai myöhemmin ne siirtyvät tietokoneellesi, kun tarvitset niitä siellä. Vastaavasti kiintolevyllä ja Resurssienhallinnassa olevat tiedostot on luultavasti jossakin vaiheessa tarkoitus siirtää eteenpäin muille. Ideana on siis varmistaa, että kaikki tiedostot ovat kummassakin paikassa. Google on tajunnut tämän paremmin kuin mikään muu yritys ja luonut Google Drive -palvelun, joka yhdistää verkossa olevan tallennustilan tietokoneen Resurssienhallintaan. Resurssienhallinnassa on erityinen Google Drive -kansio, josta kansiot, alikansiot ja tiedostot löytyvät nopeasti.

Kaikki sinne päätyvät tiedostot synkronoidaan automaattisesti Googlen verkkotallennuspalvelun kanssa. Synkronointi tapahtuu molempiin suuntiin, joten Google Driveen selaimessa tallennetut tiedostot näkyvät myös tietokoneen kansiossa.

Google Drive on nyt kätevämpi

Tämä on todella kätevää, mutta sinällään siinä ei ole mitään uutta. Äskettäin lanseerattu Googlen uusi synkronointitapa sen sijaan on mullistava. Google Drive -työpöytäsovelluksen avulla tiedostot voivat nimittäin sijaita tietokoneen asemalla viemättä tilaa kiintolevyltä!

Miten tämä tapahtuu? Niin, että tietokoneen Google Drive -kansion tiedostot ovat todellisuudessa vain linkkejä vastaaviin tiedostoihin Googlen tallennustilassa. Google kutsuu menetelmää ”striimaukseksi”, mutta sillä ei ole mitään tekemistä elokuvien ja sarjojen suoratoiston kanssa. Kun tiedostoa napsauttaa, se latautuu tietokoneelle ja sen käsittelyn voi aloittaa. Tähän tarvitaan tietenkin verkkoyhteys. Googlella on tosin ratkaisu myös työskentelyyn ilman verkkoyhteyttä. Sitä kutsutaan ”peilaukseksi”, ja siinä kaikki tiedostot ovat fyysisesti tietokoneella. Tässä artikkelissa näytämme, miten synkronointi toimii ja miten tiedostoja hallitaan uudessa Google Drivessa.

Kaikki tämä uudessa Google Drivessa

■ Tiedostojen synkronointi tietokoneen ja verkon välillä ■ 15 Gt tallennustilaa tiedostoille ■ Tiedostojen jakaminen suoraan Resurssienhallinnasta ■ Tiedostot helposti käytössä ilman kiintolevyltä vietyä tilaa ■ Tiedostojen käyttö useilla tietokoneilla

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".