Lähes kaikki muistavat varmuuskopioida, mutta synkronointi on yhtä tärkeää kiireisessä elämässä. Aina kun ei voi muistaa, ovatko kaikki tiedostot paikoillaan ja valmiina. Varmuuskopioinnin tarkoituksena on yleensä estää tiedostojen katoaminen lopullisesti. Tiedostot kopioidaan säännöllisesti verkossa olevalle palvelimelle tai suurelle ulkoiselle kiintolevylle, jotta tiedostoista on aina kopio siltä varalta, että tietokone kaatuu tai tapahtuu jokin muu paha tietotekninen onnettomuus.

Synkronoinnin tavoite on hieman erilainen. Siinä missä varmuuskopioinnista on hyötyä hätätilanteissa, synkronointia käytetään jokapäiväisessä elämässä. Siten tiedostot pysyvät täysin hallinnassa ja ovat aina käsillä, kun niitä tarvitaan. Synkronointi on siis menetelmä käyttäjille, jotka haluavat aina tietää, missä heidän tiedostonsa ovat. Synkronoinnin toimintatapa on lähes aina sama. Sinulla on joitakin tärkeitä päivittäin käyttämiäsi tiedostoja kansiossa. Kyse voi olla esimerkiksi muistiinpanoista kirjaa varten, jota olet kirjoittamassa. Joskus kirjoitat kirjaa omalla pöytätietokoneellasi. Toisinaan taas käytät kannettavaa tietokonetta. Jos haluat varmistaa, että sinulla on aina uusin versio kaikista tiedostoista, synkronointi on täydellinen työkalu, jolla voit varmistaa, että kaikki pienet ja suuret korjaukset ovat mukanasi missä tahansa.

Tämän voi tehdä esimerkiksi USB-muistitikulla, joka toimii väliasemana kahden tietokoneen välillä. Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä se voi olla monimutkaista. Entä jos muutat jotain tiedostoa molemmissa kansioissa? Viimeisin muutos tulee tietenkin voimaan, ellei synkronointia ole asetettu kulkemaan vain yhteen suuntaan kansiosta A kansioon B niin sanotusti peilaamalla. Miten varmistat, että se tapahtuu juuri kuten haluat? Siihen tarvitaan oma erityinen ohjelmansa.

Hyvä, ilmainen ja harkittu

Oikein käytettynä synkronointityökalut ovat suuri apu. Onneksi synkronointiohjelmat ovat ammattitaitoisten ohjelmistokehittäjien suosikkikohteita, joten hyviä ohjelmia on melko paljon, ja monet niistä ovat ilmaisia. Olemme valinneet tähän testiin neljä ohjelmaa, ja voimme kertoa heti aluksi, että kaikki nämä ohjelmat ovat tasoltaan ja erityisesti toiminnallisuudeltaan erinomaisia. Yhteistä näille neljälle ratkaisulle on se, että ne eivät hyödynnä internetiä vaikkapa OneDriven ja Googlen tapaan, vaan niiden avulla voit hallita ohjelman jokaista yksityiskohtaa tietokoneellasi.

Kuten seuraavilta sivuilta voit lukea, ilmaisu ”jokainen yksityiskohta” on otettava varsin kirjaimellisesti. Kaikki neljä ohjelmaa ovat nyt ladattavissa verkkosivuiltamme.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".