Windows-tietokoneissa on varsin monenlaisia asetuksia, joiden avulla käyttöjärjestelmää voi mukauttaa kaikin mahdollisin tavoin. Osa asetuksista on Ohjauspaneelissa ja uudemmassa Asetukset-valikossa, ja osa tulee näkyviin satunnaisesti sitä mukaa kun Windowsissa avataan erilaisia toimintoja ja ohjelmia.

Tavallisilla tietokoneen käyttäjillä ei ole rajoittamatonta oikeutta tehdä muutoksia kaikkiin Windowsin osiin. Muokkaamaan pääsee ainoastaan sellaisia elementtejä, joiden muuttamismahdollisuutta Microsoft pitää keskeisenä. Sukelluksia syvemmälle Windowsin ulkoasun ja toimintojen syövereihin uskaltaa suositella vain kovan luokan tietokoneasiantuntijoile, jotka tuntevat Windowsin rekisterin kuin omat taskunsa.

Mahdollisuus hallintaan kaikille

Windowsiin kiinteänä osana kuuluvaan rekisteriin voidaan kirjoittaa ja liittää arvoja ja komentoja, jotka muuttavat Windowsin perustavanlaatuisia osia. Tähän työhön ei kuitenkaan kannata ryhtyä, ellei oikeasti tiedä mitä tekee. Rekisteriin tallennetaan esimerkiksi kaikkien ohjelmien asetukset ja Windowsissa tehdyt muutokset. Sieltä Windows lataa ne käyttöön, kun tietokone käynnistetään seuraavan kerran. Muutoksia voi onneksi tehdä helpomminkin kuin rekisterin arvoja omatoimisesti muuttamalla.

Etunurkasta ladattava Ultimate Windows Tweaker on erityinen apuohjelma, joka tekee kaiken vaikean ja teknisen työn käyttäjän puolesta. Sillä voi muuttaa haluttuja Windows-järjestelmän asetuksia yksinkertaisesti rastittamalla valintaruutuja ja liikuttamalla liukusäätimiä tiettyjen asetusten vieressä. Ohjelman avulla voi säätää sellaisiakin Windowsin osia, jotka on tavallisesti lukittu. Säätäminen on niin helppoa, että se onnistuu keneltä tahansa.

Valitsemalla ohjelmassa oikeat asetukset voi esimerkiksi poistaa aiemmin avattujen kohteiden luettelon aloitusvalikosta, tuoda lepotila- ja horrostilapainikkeet näkyviin tietokonetta suljettaessa, muuttaa kuvakkeiden kokoa tehtäväpalkissa, vaihtaa Resurssienhallinnan asetuksia ja paljon, paljon muuta.

Toimii Windows 10:ssä ja 11:ssä

Ultimate Windows Tweaker on juuri päivitetty versioon, joka toimii Windows 10:n lisäksi myös uudessa Windows 11 -käyttöjärjestelmässä. Vasta julkaistussa versiossa voi esimerkiksi siirtää Windows 11:n aloitusvalikon keskeltä tehtäväpalkin vasempaan reunaan ja poistaa käytöstä uuden kohdevalikon, jossa pitää valita ”Näytä lisää vaihtoehtoja” ennen kuin kaikki kohdevalikossa olevat kohteet tulevat näkyviin.

Tässä artikkelissa esittelemme neljä Windowsin osaa, joita ohjelmalla voi säätää, mutta Ultimate Windows Tweakerilla voi tehdä paljon muutakin. Ennen muutosten tekemistä kannattaa luoda palautuspiste, jotta erilaisia asetuksia uskaltaa kokeilla vapaammin. Palautuspisteen kautta järjestelmä on helppo palauttaa alkuperäiseen tilaan, jos jokin muutos alkaa myöhemmin kaduttaa.

Teemoittain jaetut asetukset

Windowsin sadat eri asetukset on jaettu Ultimate Windows Tweakerissä luokkiin, jotta vaihtoehtoja olisi helpompi selata. Esimerkiksi Customization- kategoriassa olevat asetukset koskevat Windowsin ulkoasua ja toimintaa, kun taas Performanceotsikon alla voi säätää tietokoneen suorituskykyyn liittyviä asetuksia.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".