Kokosin pöytäkoneeni itse, mistä syystä siinä on 64 gigatavua RAM-muistia, yksi markkinoiden nopeimmista NVMe SSD -levyistä ja salamannopea Intel i7 -suoritin, jossa on kahdeksan ydintä ja 16 säiettä ja joka toimii vajaan neljän gigahertsin kellotaajuudella. Kuitenkin koneeni käynnistyminen ja käyttövalmiuteen pääsy kesti yhä kauemmin. Tämä oli erityisen ärsyttävää, sillä koneessani oli enemmän kuin tarpeeksi tehoa.

Pitäisi käynnistyä täysin

En voinut vain avata ja käyttää esimerkiksi Chromea tai Wordia heti, kun Windowsin työpöytä ilmestyi näytölle, vaan minun oli odotettava, kunnes Windows on käynnistynyt kokonaan.

Jos käynniston ohjelmia liian nopeasti, seurauksena oli usein sininen virheruutu ja tietokoneen pakollinen uudelleenkäynnistys. Etsin tälle syytä epätoivoisesti siitä huolimatta, että laitteistoni on huippuluokkaa. Nyt jaan löytämäni ratkaisun tässä kanssasi.

Suurimmat syypäät

Pitkän etsinnän tuloksena löysin ohjelman nimeltä Startup Timer, joka pystyy mittaamaan tietokoneen käynnistysajan ja tunnistamaan, kuinka paljon kukin ohjelma käyttää tietokoneen tarjoamaa virtaa käynnistyksessä. Näin pystyin tunnistamaan ne ohjelmat, jotka hidastivat käynnistystä erityisen paljon. Omalla koneellani eniten ongelmia aiheuttivat Adoben ohjelmat, Canon- tulostimeni näyttövalikko, pelipalvelu Steam ja Microsoftin OneDrive.

Nyt kun tiesin hidasteiden nimet, pystyin helposti poistamaan osan niistä Windowsin asetuksissa.

Estä raskaimmat ohjelmat

En poistanut tietokoneeltani ohjelmia, joita tarvitsen päivittäin, mutta poistin ohjelmien automaattisen käynnistyksen käytöstä. Startup Timerin mukaan tietokoneenin käynnistysaika oli 157 sekuntia, kun maailmanlaajuinen keskiarvo on vertailun perusteella 71 sekuntia.

Käynnistysaika lyheni 84 sekuntiin, kun poistin häirikköohjelmat käytöstä. Tässä artikkelissa näytän, miten voit ladata Startup Timerin sivustoltamme ja käyttää sitä tietokoneesi toimintaa hidastavien ohjelmien etsimiseen ja poistamiseen.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".