Kun käynnistit tietokoneesi ensimmäisen kerran ja näit Windowsin aloitusnäytön syttyvän, Työpöydälle pääseminen sujui varmasti nopeammin kuin nykyään. Useimmat tietokoneet ovat uusina melko nopeita, mutta valitettavasti niiden puhti myös katoaa varsin lyhyessä ajassa, ja työt alkavat sujua toivottua hitaammin.

Syynä on yleensä käyttäjän oma toiminta. Käyttöjärjestelmä ei pysy ikuisesti samanlaisena kuin ensimmäisellä käynnistyskerralla. Microsoft päivittää Windowsia jatkuvasti suurilla toimintopäivityksillä, jotka kuluttavat tietokoneen resursseja. Tärkein syy on kuitenkin se, että tietokone on melko hyödytön, jos siinä ei ole muuta kuin Windows. Sen lisäksi asennamme tietokoneelle ohjelmia, joiden toiminnoista on meille hyötyä.

Esimerkkejä tällaisista ovat kuvankäsittelyohjelma ja toimistopaketti. Jokainen tietokoneelle asennettu ohjelma tekee koneesta hieman laiskemman. Lisäksi koneen normaali käyttö tekee myös itse Windowsista monimutkaisemman kuin uutena. Tämä johtuu siitä, että kiintolevylle tallentuu väliaikaisia tiedostoja aina, kun koneella vieraillaan verkkosivustoilla ja käytetään erilaisia ohjelmia.

Viiveitä ja tahattomia virheitä

Windowsiin kertyy jatkuvasti lisää ohjelmia ja palveluita, jotka pitää käynnistää samalla kun tietokone käynnistetään. Sisäinen rekisteri täyttyy uusilla merkinnöillä. Tämä kaikki johtaa hitaampaan käynnistymisaikaan ja reagointikykyyn. Kun tähän lisätään vielä se, että Windowsissa ja ohjelmissa sattuu usein tahattomia virheitä, jotka aiheuttavat lisää vii västyksiä ja tehottomuutta, ei ole ihme, että jotkut luovuttavat, ostavat uuden tietokoneen ja lähettävät entisen eläkkeelle. Näin dramaattiselle toimenpiteelle ei usein kuitenkaan ole tarvetta.

Monissa tapauksissa suurin osa tietokoneen suorituskyvystä palautuu, jos poistat Windowsin virheet, siivoat käyttökelvottomat tiedostot pois ja suuntaat kriittisen katseen niihin palveluihin ja ohjelmiin, jotka hidastavat Windowsin toimintaa käytön ja käynnistyksen aikana. Helpoin ratkaisu on tehostaa Windowsin toimintaa erityisellä tarkoitukseen suunnitellulla optimointiohjelmalla. Koska toimituksemme on solminut sopimuksen ohjelmistovalmistaja Glarysoftin kanssa, voimme tarjota Glary Utilities Pro -ohjelman maksutta kokonaiseksi vuodeksi.

Jos nimi kuulostaa tutulta, se johtuu siitä, että olemme toisinaan mainostaneet ohjelman erinomaisuutta tässä lehdessä. Pro-version normaalihinta on 25 euroa vuodessa. Ohjelma kannattaa ladata Etunurkasta ja rekisteröidä Etunurkassa olevan linkin kautta välittömästi. Valmistaja myöntää lukijoille ilmaisia lisenssejä vain 7. helmikuuta 2022 asti.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".