Miksi ihmeessä tietokoneen sulkemisesta on tullut niin monimutkaista? Mihin kaikkia erilaisia termejä tarvitaan, kun haluamme vain antaa koneparalle sen kaipaamaa lepoa? Useimmissa muissa kodin koneissa on pelkkä virtapainike ja siinä kaksi asentoa, mutta tietokoneessa vaihtoehtoja on useita.

Valinta tietokoneen sulkemisen, lepotilan ja horrostilan välillä voi aiheuttaa käyttäjille suurta päänvaivaa. Toisinaan kone tekee mieli jättää pysyvästi päälle ihan vain siksi, ettei tarvitsisi ottaa kantaa niihin erilaisiin sulkemistapoihin, joita Windowsissa on tarjolla. Niille on kuitenkin syynsä. Itse asiassa tietokoneen tarjoamat eri menetelmät ovat järkeviä – kunhan ymmärtää, että erilaisia ratkaisuja tarvitaan eri tilanteisiin ja tarkoituksiin.

Kun tietokone suljetaan viimeistä kertaa ennen kahden viikon etelänlomaa, useimmat ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että se kannattaa sammuttaa kokonaan. Sammutuksen voi tehdä aloituspainikkeella tai sammutusvalikosta, jonka saa esiin pikavalinnalla Alt + F4. Monissa tilanteissa tietokonetta ei kuitenkaan välttämättä tarvitse sammuttaa kokonaan. Mitä esimerkiksi haluat tapahtuvan, kun suljet kannettavan tietokoneen kannen? Sammuttaa tietokoneen vai jättää sen päälle? Vai valitsetko mieluiten jommankumman näiden välimuodoista eli lepo- tai horrostilan?

Valmis nopeaan käynnistykseen

Windowsin on tiedettävä, millä tavalla haluat koneen sulkeutuvan. Kun annat ohjeet, järjestelmä varmistaa, että tietokone sammuu haluamallasi tavalla aina kun painat kannen kiinni. Käytännössä sinun on päätettävä, onko tärkeintä säästää energiaa vai saada työt nopeasti käyntiin, kun kannettavan kansi avataan seuraavan kerran.

Valitse se sulkemistapa, jota haluat käyttää useimmissa tapauk sissa. Tarvittaessa perussäännöstä on aina mahdollista poiketa. Tässä artikkelissa käymme läpi eri vaihtoehdot ja näytämme vaihe vaiheelta, miten ne valitaan. Lisäksi saat käyttöösi muitakin kuin Windowsin tarjoamia vaihtoehtoja. Olemme nimittäin lisänneet Etunurkkaan Wise Auto Shutdown -työkalun. Se on pieni ohjelma, jonka avulla voit määrittää, milloin tietokone sammuu, käynnistyy uudelleen ja niin edelleen.

Jos esimerkiksi unohdat usein sammuttaa tietokoneen illalla tai sinulla on meneillään suuri tiedostonsiirto, voit määrittää tietokoneen sammumaan kellonaikaan, jolloin sen ei varmuudella tarvitse enää olla auki.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".